simecka
Michal Šimečka, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: European Union 2022.

Michal Šimečka: Európski liberáli prijali v Bratislave rezolúciu o právach pre LGBTI+ ľudí

BRATISLAVA – Aliancia liberálov a demokratov pre Európu (ALDE) na konferencii v Bratislave prijala Rezolúciu o zaručení rovných práv pre LGBTIQ+ ľudí po celej Európe. Hostí a hostky z celej Európy v Bratislave privítal predseda hnutia Progresívne Slovensko a podpredseda Európskeho parlamentu Michal Šimečka. Konferencie ALDE sa zúčastnili aj jej spolupredsedovia Timmy Dooley a Ilhan Kyuchyuk.

Teším sa príležitosti na Slovensku privítať mnohé známe tváre z európskych štruktúr, ako aj našich partnerov z ALDE, s ktorými dlhodobo spolupracujeme. Uplynulé dni sme využili na stretnutia a rokovania pracovných skupín zameraných na témy, ktoré sa dotýkajú bez výnimky všetkých štátov EÚ – klimatická zmena, nové výzvy na trhu práce, demokracia či bezpečnosť. Spolupráca spriaznených strán a hnutí naprieč Európou je nutná a som presvedčený, že iba spoločnými silami dokážeme podobným výzvam čeliť,” vyhlásil Šimečka.

Navrhovateľom rezolúcie bolo hnutie PS. Je reakciou na nedávny teroristický útok a vraždu Juraja Vankuliča a Matúša Horvátha v Bratislave. Účastníci a účastníčky konferencie si spoločne uctili ich pamiatku aj pred barom Tepláreň, kde sa tragédia odohrala. Rezolúcia upozorňuje na nerovnosť právneho postavenia LGBTIQ+ ľudí v Európe a vyzýva konať aj inštitúcie EÚ.

Voláme po uznaní existencie párov rovnakého pohlavia a dúhových rodín a po zabezpečení ich slobody, bezpečia a rovnosti. Je potrebné odsúdiť všetky formy anti-LGBTIQ+ rétoriky a nenávistné prejavy, ktoré rozširujú politické a iné osobnosti verejného života,” vyzývajú podpredsedníčka PS Lucia Plaváková a zahraničná tajomníčka PS Beáta Jurík. Predchádzať je podľa rezolúcie potrebné aj násiliu namierenému proti LGBTIQ+ ľuďom, akým je nútená sterilizácia či zločiny z nenávisti. Plaváková a Šimečka za PS na konferencii prevzali aj ocenenie za podporu rozmanitosti v politike od Rainbow Platform a Alliance of Her.

Viac..  EÚ prisľúbila Arménsku 270 miliónov eur, podporujú ho aj USA

Progresívne Slovensko navrhlo takisto Rezolúciu o konaní v oblasti inflácie, jej obsah bude prerokovaný na najbližšej konferencii ALDE. Rezolúcia poukazuje na súčasnú infláciu a problémy, ktorým Európa v poslednej dobe čelí – pandémia COVIDU-19, ruská agresia na Ukrajine či energetická kríza.

Tieto výzvy sú príležitosťou ukázať jednotu a solidaritu Európy. Bezodkladne musia byť prijaté cielené opatrenia na pomoc občanom EÚ, zároveň je potrebné zamerať sa na dlhodobé riešenia a investície do energetických zásob,” zdôrazňuje ekonomický expert PS Štefan Kišš. ALDE v rezolúcii volá aj po vyššom využití eurofondov a špeciálnej pozornosti na najohrozenejšie domácnosti.

Delegátom PS na konferencii bol podpredseda hnutia a europoslanec Martin Hojsík, pracovných skupín sa zúčastnili aj ďalší členovia a členky predsedníctva PS.

O red

Odporúčame pozrieť

simecka

M. Šimečka: Do europarlamentu posielame aktívnych odborníkov, voľby chceme vyhrať

Progresívne Slovensko predstavilo svoju kandidátku do európskych volieb. Povedie ju bývalý premiér Ľudovít Ódor a …

Consent choices