europska centralna banka
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Ekonomika únie v treťom štvrťroku medzikvartálne vzrástla o 0,4 %

Hrubý domáci produkt eurozóny v treťom štvrťroku podľa sezónne upravených údajov medzikvartálne vzrástol o 0,3 percenta a v rámci celej Európskej únie sa zväčšil o 0,4 percenta. Medziročne hospodárstvo eurozóny počas júla až septembra posilnilo o 2,3 percenta a ekonomika celej EÚ vzrástla o 2,5 percenta. Slovenské hospodárstvo medzikvartálne stúplo o 0,4 percenta a medziročne o 1,4 percenta. Informoval o tom v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Najsilnejší medzikvartálny rast počas júla až septembra dosiahla ekonomika Írska (2,3 %) a Cypru, Malty a Rumunska (zhodne 1,3 %). Najviac medzikvartálne oslabilo hospodárstvo Estónska (-1,8 %), Lotyšska (-1,7 %) a Slovinska (-1,4 %).

Hrubý domáci produkt eurozóny bol v treťom kvartáli podľa sezónne upravených údajov o 2,2 percenta väčší ako v záverečnom štvrťroku 2019, čiže v období pred vypuknutím pandémie koronavírusu. Hospodárstvo celej Európskej únie bolo v treťom štvrťroku tohto roka oproti štvrtému kvartálu 2019 väčšie o 2,8 percenta.

Viac..  ECB údajne zníži odhady inflácie na roky 2024 a 2025

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Ekonomika eurozóny vo 4. štvrťroku stagnovala

Ekonomika eurozóny v poslednom štvrťroku minulého roka zaznamenala v medzikvartálnom porovnaní stagnáciu. Napriek tomu, že …

Consent choices