vesmír
PHOTO © European Union

EÚ podpísala novú zmluvu o vynášaní satelitov Sentinel na obežnú dráhu

Európska únia v utorok podpísala novú zmluvu so spoločnosťou Arianespace o dopravovaní satelitov Sentinel na obežnú dráhu v rámci programu Copernicus. Ide o krok k splneniu cieľov vesmírneho programu EÚ na roky 2021 až 2027. V rokoch 2023 až 2026 uskutoční Arianespace pre program Európskej únie na pozorovanie Zeme Copernicus šesť štartov rakiet Vega-C. Európska komisia o tom informovala v stredu na svojej internetovej stránke.

Služby pozorovania Zeme a údaje poskytované programom Copernicus sú nevyhnutné pre každodenný život európskych občanov. EÚ v rámci programu Copernicus využíva už sedem satelitov Sentinel. Tieto satelity prispievajú k poskytovaniu cenných údajov a služieb pre širokú škálu každodenných aplikácií od poľnohospodárstva, reakcie na krízy až po boj proti zmene klímy. Zmluva s firmou Arianespace sa týka služieb rakiet Vega-C na nasledujúcich päť rokov. Všetky štarty sa majú uskutočniť z kozmodrómu Kourou vo Francúzskej Guyane.

Viac..  Komisia zavádza plány na získanie európskeho diplomu

Táto zmluva so spoločnosťou Arianespace nezahŕňa vynášanie budúcich satelitov Galileo na obežnú dráhu. Rokovania o týchto službách stále pokračujú.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Únia otvára prvú štartovaciu rampu pre satelity na kontinente

Európska únia (EÚ) chce posilniť svoje kapacity na vypúšťanie malých satelitov do vesmíru pomocou novej …

Consent choices