plynovod
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Francúzsko, Španielsko a Portugalsko postavia do roku 2030 potrubie na prepravu vodíka

Španielsko, Francúzsko a Portugalsko sa dohodli, že do roku 2030 vybudujú veľké podmorské potrubie na prepravu vodíka z Pyrenejského polostrova do Francúzska a prípadne do zvyšku Európy. Udialo sa tak na samite EU-Med v španielskom prístavnom meste Alicante.

Zámerom plynovodu je dosiahnuť väčšiu nezávislosť dodávok energie v Európskej únii, čo je cieľ, ktorý urýchlila ruská invázia na Ukrajinu. Španielsky premiér Pedro Sánchez uviedol, že potrubie s názvom H2Med bude schopné prepraviť do Francúzska približne dva milióny ton vodíka ročne, čo je 10 % odhadovanej potreby vodíka v EÚ. Očakáva sa, že projekt bude stáť 2,5 miliardy eur.

Portugalsko, Španielsko a Francúzsko uzavreli ešte v októbri rozsiahlu dohodu o tomto pláne. Dúfajú, že ho predložia Európskej komisii do 15. decembra, aby bol oprávnený na financovanie EÚ, čo by mohlo predstavovať až 50 % nákladov. Projekt najprv prepojí dve zariadenia v severnom Portugalsku a severnom Španielsku. Následne potrubie povedie popod Stredozemné more zo severovýchodného španielskeho prístavu Barcelona do francúzskeho Marseille.

Viac..  Európsky parlament prijíma preukaz pre osoby so zdravotným postihnutím pre celú EÚ

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

plyn

EÚ nepotrebuje predĺžiť dohodu o tranzite ruského plynu cez Ukrajinu

Európska únia (EÚ) nepotrebuje predlžovať dohodu s Ruskom o tranzite jeho plynu cez Ukrajinu. Uviedla …

Consent choices