EU vlajky
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Rada EÚ sa dohodla na zvýšení finančného stropu Európskeho mierového nástroja

Rada Európskej únie (EÚ) dosiahla politickú dohodu s cieľom zabezpečiť finančnú udržateľnosť Európskeho mierového nástroja (EPF). Rozhodla sa najmä v roku 2023 zvýšiť celkový finančný strop o 2 miliardy eur (v cenách roku 2018) s možnosťou ďalšieho zvýšenia. Celkové zvýšenie finančného stropu EPF do roku 2027 tak bude do 5,5 miliardy eur (v cenách roku 2018). Dohodu sformalizujú začiatkom roka 2023. Rada o tom informuje na svojej webstránke.

„Dnešné rozhodnutie zabezpečí, že budeme mať finančné prostriedky na pokračovanie v poskytovaní konkrétnej vojenskej podpory ozbrojeným silám našich partnerov. Za menej ako dva roky sa európsky mierový nástroj osvedčil. Úplne to zmenilo spôsob, akým podporujeme našich partnerov v oblasti obrany. Posilňuje EÚ a jej partnerov,“ vyjadril sa vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell.

Viac..  Bilčík k debate o Slovensku v EP: Dnes potrebujeme ešte viac brániť slobodné médiá a právny štát

EÚ prostredníctvom EPF dosiaľ podporila ukrajinské ozbrojené sily prostredníctvom šiestich po sebe nasledujúcich podporných balíkov i mnohé ďalšie krajiny, ako sú Mozambik, Gruzínsko, Moldavsko, Mali, Somálsko, Niger, Bosna a Hercegovina, Libanon a Mauretánia. Tiež ho využila na podporu vojenských zložiek Operácií na podporu mieru pod vedením Afriky a mnohonárodné jednotky, ako je Zdravotnícka jednotka pre Balkán.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je …

Consent choices