Eva Kaili, podpredsedníčka EP. PHOTO: © European Union 2022 - Source : EP

Eva Kaili už nie je podpredsedníčkou Európskeho parlamentu

Rozhodnutie, že Eva Kaili (nezaradená, EL) už nebude pôsobiť ako jedna z podpredsedníčok Parlamentu bolo schválené 625 hlasmi za, pričom 1 bol proti a 2 sa zdržali hlasovania, čo predstavuje dvojtretinovú väčšinu odovzdaných hlasov a väčšinu poslancov tvoriacich Parlament.

Hlasovanie sa uskutočnilo v súlade s článkom 21 rokovacieho poriadku Parlamentu a nadväzuje na prebiehajúce vyšetrovania v Belgicku, ktoré sa týka niekoľkých poslancov a zamestnancov Európskeho parlamentu. Tento postup sa začal na základe rozhodnutia Konferencie predsedov (predsedníčka EP a vedúci predstavitelia politických skupín) dnes ráno, ktorá rozhodla jednomyseľne. Konferencia predsedov prijala aj toto vyhlásenie.

V pléne Európskeho parlamentu sa dnes okolo 16:30 hod uskutoční rozprava o podozreniach z korupcie z Kataru a o všeobecnej potrebe transparentnosti a zodpovednosti v európskych inštitúciách a vo štvrtok okolo poludnia sa bude hlasovať o uznesení na túto tému.

Viac..  Lídri EÚ riešia otázku hospodárskej budúcnosti a konkurencieschopnosti Európy

Počas včerajšieho otvorenia plenárneho zasadnutia predsedníčka Roberta Metsola predniesla vyhlásenie o situácii, po ktorom nasledovala krátka diskusia s vedúcimi predstaviteľmi skupín.

O mam

Odporúčame pozrieť

Situácia na Slovensku: Európsky parlament diskutoval o boji proti korupcii a právnom štáte

Plánované zrušenie kľúčových protikorupčných štruktúr na Slovensku a jeho dôsledky pre právny štát boli v …

Consent choices