Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: FB M. Benova

M. Beňová: Európska záruka pre deti potrebuje dostatočné financovanie

Poslanci Európskeho parlamentu dnes diskutujú so zástupcami Komisie o možnostiach akými docieliť, aby sa tzv. Európska záruka pre deti mohla stať realitou, a to aj v dnešných krízových časoch.

Cieľom Európskej záruky pre deti je, aby mali všetky deti, vrátane tých ohrozených chudobou, prístup k základným službám akými sú vzdelanie, zdravotná starostlivosť, dôstojné bývanie, či výživa,“ pripomenula europoslankyňa Monika Beňová.

Je to nástroj, ktorý bol zriadený ešte v júni minulého roka. „Jeho úlohou je zaistiť, aby žiadne dieťa, bez ohľadu na to odkiaľ pochádza, nezostalo bez potrebnej pozornosti, záujmu, starostlivosti a podpory,“ uviedla poslankyňa Európskeho parlamentu.

Ak má záruka pre deti v boji proti chudobe a sociálnemu vylúčeniu detí skutočne efektívne fungovať, je predovšetkým potrebné zaistiť jej dostatočné financovanie. „To je aj v krízových časoch možné napríklad prostredníctvom Európskych štrukturálnych a investičných fondov, na čo by mala Komisia najskôr vytvoriť potrebné podmienky a následne aj primeraný tlak,“ uzavrela Monika Beňová.

Viac..  Európska komisia upozorňuje na riziko hladomoru v Pásme Gazy

O mam

Odporúčame pozrieť

Lucia Ďuriš Nicholsonová: Načo sa zahadzovať s deťmi? Obzvlášť s tými chudobnými?

Načo sa zahadzovať s deťmi? Obzvlášť s tými chudobnými? Je s nimi kopec roboty. Stoja …

Consent choices