Turecko prístupové rokovania
PHOTO: Rada Európskej únie

Rada a EP sa predbežne dohodli na podobe Mechanizmu uhlíkovej kompenzácie na hraniciach

Vyjednávači Rady Európskej únie a Európskeho parlamentu dosiahli dohodu o predbežnej a podmienenej podobe Mechanizmu uhlíkovej kompenzácie na hraniciach (CBAM). Dohodu ešte musia potvrdiť veľvyslanci členských štátov EÚ a Európsky parlament. Rada EÚ o tom informovala na svojej internetovej stránke.

„Som veľmi rád, že sme dosiahli túto dohodu. Mechanizmus uhlíkovej kompenzácie na hraniciach je kľúčovou časťou našej klimatickej akcie. Tento mechanizmus podporuje dovoz tovarov firmami z krajín mimo EÚ, ktoré spĺňajú vysoké klimatické štandardy platné v 27 členských štátoch EÚ. Mechanizmus zaručí vyrovnané zaobchádzanie s takýmto dovozom a je navrhnutý tak, aby nabádal našich partnerov vo svete k pripojeniu sa ku klimatickej snahe EÚ,“ povedal český minister priemyslu a obchodu Jozef Síkela.

Pokiaľ ide o produkty a sektory, na ktoré sa majú vzťahovať nové pravidlá, CBAM bude najprv pokrývať viacero konkrétnych produktov v niektorých sektoroch najintenzívnejšie produkujúcich uhlík. Ide o železo a oceľ, cement, hnojivá, hliník, elektrinu a vodík a tiež niektoré prekurzory a obmedzený počet hotových ropných a plynárenských produktov.

Viac..  Lídri EÚ riešia otázku hospodárskej budúcnosti a konkurencieschopnosti Európy

Podľa predbežnej dohody CBAM začne fungovať od októbra 2023. Najprv zjednodušený CBAM bude v podstate vyžadovať iba povinnosti hlásenia. Cieľom je zbierať dáta. Potom sa bude CBAM uplatňovať úplne.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

komisia

EK prijala podrobné pravidlá podávania správ pre uhlíkovú kompenzáciu na hraniciach

Európska komisia prijala pravidlá, ktorými sa riadi vykonávanie mechanizmu úpravy hraníc pre emisie oxidu uhličitého …

Consent choices