Ursula von der Leyen, predsedníčka Európskej komisie. PHOTO: © European Union

Von der Leyenová vyzvala na zriadenie etického orgánu pre inštitúcie únie

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyen vyzvala na vytvorenie nezávislého etického orgánu, ktorý by sa venoval všetkým inštitúciám Európskej únie (EÚ). Vyjadrila sa tak v reakcii na obvinenia z korupcie týkajúce sa podpredsedníčky Európskeho parlamentu (EP) Evy Kaili z Grécka, ktoré podľa Von der Leyen vyvolávajú „najväčšie znepokojenie“. Obvinenia voči Kaili ohrozujú dôveru občanov EÚ v inštitúcie eurobloku a táto dôvera si vyžaduje najvyššie štandardy nezávislosti a integrity, vyjadrila sa šéfka eurokomisie.

Spomenutý nezávislý orgán pre etiku bude podľa Von der Leyen pokrývať lobistické aktivity v EK, Európskej rade a EP či v Európskej centrálnej banke, Súdnom dvore EÚ a Európskom dvore audítorov. EÚ ešte nemá komplexné nariadenia o lobingu, pripomína agentúra AP. „Princípy takéhoto etického orgánu, kde sú veľmi jasné pravidlá o tom, čo sa musí kontrolovať, ako a kedy a čo sa musí zverejniť, ako a kedy, by boli veľkým krokom vpred,“ povedala predsedníčka Európskej komisie.

Viac..  Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Belgická prokuratúra, ktorá vyšetruje možné ovplyvňovanie činnosti v EP, obvinila počas víkendu štyroch ľudí z korupcie, členstva v zločineckej skupine a prania špinavých peňazí. Eve Kaili v tejto súvislosti pozastavili výkon funkcie. Belgické úrady neidentifikovali krajinu z oblasti Perzského zálivu, ktorá je podozrivá z ponúkania peňazí a darov predstaviteľom Európskeho parlamentu výmenou za politickú ústretovosť, ale podľa niekoľkých členov europarlamentu vyšetrovanie súvisí s Katarom. Katarské ministerstvo zahraničia poprelo akékoľvek pochybenie.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Jourova

Predstavitelia ôsmich inštitúcií EÚ začali rokovania o zriadení Etického orgánu

Európska komisia (EK) pripravila na piatok prvé stretnutie predstaviteľov ôsmich euroinštitúcií zamerané na zriadenie medziinštitucionálneho …

Consent choices