Budova Európskeho parlamentu v Bruseli. © European Union - EP Altiero SPINELLI building : © Architecte: AEL

Vyšetrovatelia prehľadali kancelárie v Európskom parlamente

Belgickí vyšetrovatelia prehľadali v pondelok kancelárie v Európskom parlamente v Bruseli. Spravili tak v rámci vyšetrovania údajných úplatkov od Kataru, ktorý aktuálne organizuje majstrovstvá sveta vo futbale. Referuje o tom spravodajský web BBC.

Belgická polícia obvinila štyroch ľudí, medzi nimi aj grécku europoslankyňu a podpredsedníčku Európskeho parlamentu Evu Kailiovú. Katar akúkoľvek vinu poprel. Poslanci budú o škandále rokovať v utorok.

Belgická prokuratúra uviedla, že v dome jedného podozrivého našla hotovosť v hodnote asi 600-tisíc eur, v byte europoslanca 150-tisíc eur a ďalších niekoľko stotisíc eur v kufríku v hotelovej izbe v Bruseli. Orgány skonfiškovali aj počítače a mobilné telefóny. Vyšetrovanie uskutočňujú okrem Belgicka aj v Taliansku. Od piatka „zmrazili“ informačné technológie desiatich zamestnancov parlamentu, aby sa predišlo zmiznutiu údajov potrebných na vyšetrovanie. Štyroch podozrivých zatknutých belgickou políciou obvinili z „účasti v zločineckej organizácii, prania špinavých peňazí a korupcie“, uviedla prokuratúra vo vyhlásení v nedeľu. V stredu sa postavia pred súd v prípravnom konaní.

Viac..  Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová medzičasom odvolala z funkcie spomenutú Kailiovú, ktorá zastávala post europoslankyne osem rokov. Grécke úrady taktiež zmrazili majetok patriaci političke, jej manželovi a najbližším rodinným príslušníkom.

(SITA)

O mam

Consent choices