Vraždy z nenávisti v Bratislave: Na Slovensko pricestuje delegácia europoslancov

Delegácia Výboru EP pre občianske slobody pricestuje koncom týždňa na Slovensko, aby po októbrovom teroristickom útoku v Bratislave prediskutovala opatrenia na ochranu práv LGBTIQ+ osôb.

Poslanci sa na Slovensko presunú zo Štrasburgu, kde až do štvrtka prebieha plenárne zasadnutie Európskeho parlamentu. Zákonodarcovia sa budú počas série rokovaní zaujímať o právny a politický rámec boja proti nenávistným prejavom a zločinom z nenávisti na Slovensku. Pýtať sa budú aj na konkrétne kroky na ochranu práv LGBTIQ+ osôb a príslušníkov iných menšín, ktoré prijali alebo plánujú prijať slovenské orgány.

Delegácia by sa mala stretnúť s predsedom vlády Eduardom Hegerom a niektorými členmi jeho kabinetu, zhovárať by sa mali aj s vysokými predstaviteľmi prokuratúry a Policajného zboru, ale aj so zástupcami občianskej spoločnosti a novinárskej obce. Pozvánku na stretnutie dostali aj poslanci Národnej rady Slovenskej republiky. Europoslanci tiež navštívia bar, pred ktorým sa odohrala streľba.

Podrobnejší program delegácie nájdete tu.

Zloženie delegácie

Delegácia bude pozostávať minimálne z troch poslancov:

·  Sophie IN ‚T VELD (RE, NL) – vedúca delegácie

·  Vladimír BILČÍK (EPP, SK)

·  Elena YONCHEVA (S&D, BG)

Tlačová konferencia

Tlačová konferencia s vedúcou delegácie EP Sophie in ‚t Veld je naplánovaná na piatok o 17.00 hod. v Dome Európskej únie na adrese Palisády č. 29 v Bratislave. Naživo ju bude možné sledovať aj na YouTube kanáli Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku alebo na stránke Kancelárie EP na Facebooku.

Slovensko a Monitorovacia skupina EP pre demokraciu, právny štát a základné práva

Monitorovacia skupina pre demokraciu, právny štát a základné práva (DRFMG) – zriadená v septembri 2019 rámci Výboru EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) – nadväzuje na činnosť dnes už neexistujúcej Monitorovacej skupiny pre právny štát (ROLMG), ktorá bola vytvorená v júni 2018 po vraždách maltskej blogerky a novinárky Daphne Caruany Galizie a slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Monitorovacia skupina sa zameriava na hrozby pre demokraciu, právny štát a základné práva, ako aj na boj proti korupcii vo všetkých členských štátoch EÚ.

Viac..  Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Európsky parlament vyslal na Slovensko po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej niekoľko delegácií. Prvá delegácia výborov EP pre občianske slobody (LIBE) a kontrolu rozpočtu (CONT) pricestovala na Slovensko už v marci 2018. Poslanci výboru LIBE navštívili Slovensko aj v septembri 2018, výbor CONT vyslal samostatnú delegáciu v decembri 2018. Delegácia Výboru pre občianske slobody navštívila Slovensko naposledy v septembri 2021.

Súvislosti

Streľba pred Teplárňou, jedným z mála LGBTIQ+ barov v Bratislave, si 12. októbra 2022 vyžiadala životy dvoch mladých ľudí – Matúša Horvátha a Juraja Vankuliča. Tretia osoba bola pri útoku, ktorý spáchal 19-ročný krajne pravicový ozbrojený radikál predtým, ako obrátil zbraň proti sebe, zranená.

Na účte páchateľa na sociálnej sieti sa deň pred streľbou objavil krajne pravicový manifest. Útok bol označený za zločin z nenávisti voči LGBTIQ+ komunite a 17. októbra 2022 bol prekvalifikovaný na obzvlášť závažný zločin teroristického útoku. Vo veci stále prebieha vyšetrovanie.

Na Slovensku je manželstvo ústavne zadefinované ako jedinečný zväzok medzi mužom a ženou. V krajine nie sú povolené manželstvá ani registrované partnerstvá osôb rovnakého pohlavia. Podľa správy z roku 2020, ktorú vypracovala Európska komisia proti rasizmu a intolerancii (ECRI) zriadená Radou Európy, iba 31% obyvateľov Slovenska súhlasí s tým, aby LGBTIQ+ osoby mali rovnaké práva ako heterosexuáli. Ide o najnižšie percento v EÚ, ktoré sa navyše od roku 2015 znížilo o päť percentuálnych bodov. Správa Agentúry Európskej únie pre základné práva z roku 2022 konštatuje, že počet nenávistných prejavov v Európskej únii stúpa, pričom situácia v oblasti práv LGBTIQ+ osôb sa v niektorých členských štátoch EÚ zhoršila.

O mam

Odporúčame pozrieť

moslimovia

FRA: Osoby tmavej pleti čelia v EÚ rastúcej diskriminácii a rasizmu

Osoby tmavej pleti čelia v EÚ čoraz väčšej diskriminácii. Správa Agentúry Európskej únie pre základné …

Consent choices