Europska unia
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Európski lídri udelili Bosne a Hercegovine štatút kandidátskej krajiny

Európska únia udelila Bosne a Hercegovine oficiálny štatút kandidátskej krajiny na členstvo v 27-člennom bloku. Pre krajinu, ktorá čelí rastúcej kritike pre jej riadenie, je to dôležitý krok vpred k členstvu v eurobloku, o ktoré požiadala pred viac ako šiestimi rokmi.

Vo štvrtok o tom agentúru Associated Press informovala trojica diplomatov, ktorí však hovorili pod podmienkou zachovania anonymity, keďže závery zo samitu lídrov EÚ v Bruseli, kde o tejto téme diskutovali, ešte oficiálne nezverejnili.

Schválenie štatútu kandidátskej krajiny pre Bosnu a Hercegovinu pritom bolo len formalitou po tom, ako sa ministri pre európske záležitosti členských štátov Európskej únie (EÚ) v utorok dohodli na odporúčaní tohto kroku. Európska komisia odporučila udeliť kandidátsky štatút Bosne a Hercegovine už v októbri. Na západnom Balkáne sa o členstvo v EÚ uchádzajú aj Albánsko, Čierna Hora, Severné Macedónsko, Kosovo a Srbsko. Únia však opakovane prízvukuje, že Srbsko a Kosovo musia znormalizovať svoje vzťahy, aby sa mohli stať členmi bloku.

Ruská vojna na Ukrajine poslúžila ako urýchľovač pre proces rozširovania Únie. Európski lídri tento mesiac signalizovali, že šestica krajín západného Balkánu, ktoré majú záujem o členstvo, bude mať v bloku miesto. Rozširovanie Únie sa v posledných rokoch spomalilo, pričom zatiaľ najnovším členom je Chorvátsko, ktoré do bloku prijali v roku 2013.

Viac..  Raňajkové jedlá: EP prijal pravidlá pre lepšiu informovanosť spotrebiteľov

Odkedy však Rusko vo februári napadlo Ukrajinu, predstavitelia EÚ opakovane zdôrazňujú, že rozšírenie spolupráce bloku so šesticou krajín je v záujme zachovania európskej bezpečnosti dôležitejšie ako kedykoľvek predtým. Udelenie kandidátskeho štatútu je však ešte ďaleko od aktuálneho členstva. Prijatie do EÚ je dlhoročný proces, keďže krajiny musia najprv splniť sériu ekonomických a politických podmienok.

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje začať prístupové rokovania EÚ s Bosnou a Hercegovinou

Európska komisia odporučila začať prístupové rokovania EÚ s Bosnou a Hercegovinou a prerokovala nadchádzajúcu ústnu …

Consent choices