simecka
Michal Šimečka, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: redakcia/red.

M. Šimečka: Slovensko teraz potrebuje dohodu na predčasných voľbách

Podporedseda Európskeho parlamentu a predseda hnutia PS, Michal Šimečka, sa vyjadril k pádu slovenskej vlády:
„Smutný deň pre slovenskú demokraciu. Všetci sme verili, že voľby v roku 2020 prinesú zmenu. Dnešný deň bol však vyvrcholením a v niečom aj symbolom zmarených nádejí. 
Slovensko teraz potrebuje dohodu na predčasných voľbách. Progresívne Slovensko bude súčinné pri všetkých potrebných krokoch, ktoré nás dovedú k novému rozdaniu kariet a k zvoleniu si svojich nových zástupcov a zástupkýň v Národnej rade.
Našou úlohou je vrátiť ľuďom nádej, že politika sa dá robiť inak. Progresívne Slovensko bude v najbližších voľbách pre voličov a voličov predstavovať modernú, európsku a príčetnú alternatívu.“

Parlament vo štvrtok vyslovil nedôveru vláde Eduarda Hegera (OĽaNO). Za pád vlády hlasovalo 78 poslancov, 20 bolo proti, dvaja sa zdržali a dvaja nehlasovali. Na odvolanie vlády bolo potrebných 76 hlasov, návrh teda tesne prešiel. Poslanecký klub OĽaNO sa na hlasovaní nezúčastnil. Predseda klubu Michal Šipoš pred hlasovaním vyzval všetkých demokratických poslancov, ktorým záleží na budúcnosti Slovenska, aby nepovalili tretiu demokratickú vládu a nedovolili mafii návrat k moci. Zároveň dodal, že „poslanecký klub OĽaNO sa nebude zúčastňovať rituálnej popravy vlády, ktorá nekradne, pomáha a rieši reálne problémy ľudí.“

Za pád vlády hlasovali poslanecké kluby SaS, Hlas-SD, Smer-SD, Republika, ĽSNS, nezaradení poslanci Tomáš Valášek (Progresívne Slovensko), Tomáš Taraba, Štefan Kuffa, Filip Kuffa, Slavěna Vorobelová a traja poslanci z klubu Sme rodina, ktorí to vopred avizovali – Martin Borguľa, Ján Krošlák a Patrick Linhart. Zdržali sa nezaradený poslanec Martin Čepček a poslankyňa klubu Sme rodina Romana Tabák. Nehlasovali Miroslav Kollár (SPOLU – občianska demokracia) a Jozef Šimko z klubu Sme rodina. Proti pádu vlády bol klub Sme rodina s výnimkou spomínaných poslancov, nezaradení poslanci Martin Klus, Ján Mičovský a poslanci Za ľudí Juraj Šeliga a Miriam Šuteková. Hlasovania sa nezúčastnil poslanecký klub OĽaNO, Jana Žitňanská zo strany Za ľudí a nezaradená poslankyňa Katarína Hatráková.

Šéf SaS Richard Sulík v pléne povedal, že SaS mala záujem vyjsť vláde v ústrety, no Igor Matovič potom, čo odovzdal podpísanú demisiu u prezidentky, si to nakoniec rozmyslel a demisiu vytrhol pracovníkovi z rúk. „Myslím si, že nič lepšie nedokumentuje to chaotické vládnutie a Igor Matovič to naozaj dnes triumfálne zaklincoval. Poslanecký klub SaS bude jednotne hlasovať za vyslovenie nedôvery vláde,“ povedal.

Pred hlasovaním o vyslovení nedôvery podal predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) procedurálny návrh, aby sa najprv hlasovalo o návrhu Miloša Svrčeka a Petry Hajšelovej z poslaneckého klubu Sme rodina na novelu ústavy s cieľom umožnenie skrátenia volebného obdobia parlamentu. Za návrh hlasovalo 74 poslancov, 76 bolo proti, nikto sa nezdržal, prítomní boli všetci poslanci.

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) dnes ponúkol svoju demisiu v prípade, ak klub SaS stiahne návrh na vyslovenie nedôvery vláde a podporí návrh štátneho rozpočtu v predloženej podobe, čim podľa neho ľudia prestanú byť rukojemníkmi politických hier. SaS však ponuku odmietla. „Strana Sloboda a solidarita (SaS) odmieta hrať akékoľvek hry a koniec vlády považuje za nevyhnutný. Táto vláda si nezaslúži ich dôveru a podmienky boli podľa strany dané tak, aby boli pre SaS neprijateľné,“ reagoval predseda strany SaS Richard Sulík.

Návrh na vyslovenie nedôvery vláde podali dvadsiati poslanci za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) a desiati poslanci Hlasu –+ sociálna demokracia (Hlas-SD). Návrh odôvodnili tým, že vláda ohrozuje základy ústavnosti a dôvery v demokratický režim. „Vláda SR zlyháva v manažovaní vážnych kríz, ohrozuje tým obyvateľov, výsledkom čoho je stupňovanie napätia v spoločnosti, zvyšujúca sa nedôvera v inštitúcie a v systém ako taký, čo priamo ohrozuje našu demokraciu,“ píše sa v návrhu. Podaním návrhu na vyslovenie nedôvery vláde chceli zároveň vyjasniť, akú podporu má vláda a kto v parlamente ju podporuje.

Viac..  Peter Pollák: Peniaze z EÚ sme vybavili, k ľuďom sa však nedostávajú. VIDEO

Hlasovanie o vyslovení nedôvery vláde malo pôvodne byť už v utorok 13. decembra. Procedurálny návrh na presun hlasovania na dnes podal predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš s odôvodnením „potreby vytvorenia priestoru o riešení vzniknutej krízy vrátane možnosti volieb.“ Za jeho návrh hlasovalo 77 poslancov, 52 bolo proti, 21 sa zdržalo. Presunutie hlasovania podporilo OĽaNO, Sme rodina vrátane Martina Borguľu, ktorý pred hlasovaním avizoval, že odchádza z klubu a bude za pád vlády. Za presun hlasovali aj nezaradení poslanci zo strany Za ľudí, Martin Čepček, Katarína Hatráková, Miroslav Kollár, Ján Mičovský, Martin Klus, Tomáša Taraba, Štefan Kuffa a Filip Kuffa. Proti bol Hlas-SD, Smer-SD, Republika, ĽSNS, nezaradená poslankyňa Slavěna Vorobelová a Ján Krošlák zo Sme rodina, ktorý rovnako ako Borguľa avizoval, že odchádza z klubu a podporí pád vlády. Poslanecký klub strany Sloboda a Solidarita (SaS) sa pri hlasovaní zdržal, rovnako aj poslanec Tomáš Valášek (Progresívne Slovensko).

Chaos, neschopnosť a hanba sú slová, ktoré najlepšie vystihujú vládnutie Igora Matoviča (OĽaNO), povedal predseda SaS Richard Sulík vo svojom vystúpení v rozprave v rámci mimoriadnej schôdze k vysloveniu nedôvery vláde. Podľa neho je to vláda Eduarda Hegera na papieri, v skutočnosti je to vláda Igora Matoviča (OĽaNO) a Borisa Kollára (Sme rodina). Vláde vytkol chaos, zlý návrh rozpočtu, hazardovanie s verejnými financiami, nezvládnutie migračnej krízy a rokovania s lekármi, ako aj rezignovanie na boj proti korupcii. Kritizoval, že vláda hlasuje spolu s fašistami a tiež to, že nedokázala uľahčiť život ľuďom z LGBTI+ komunity. Zároveň zdôraznil, že SaS sa už určite do vlády nevráti a celý ich poslanecký klub bude jednotne hlasovať za vyslovenie nedôvery vláde. Predčasné voľby už teraz podľa Sulíka nedávajú veľký zmysel. Ako možné alternatívy v prípade pádu vlády načrtol štyri možnosti – vládu v demisii, pričom dôležité rozhodnutia by musela odsúhlasiť prezidentka, novú koalíciu – 76-ku, rekonštrukciu vlády alebo úradnícku vládu.

Premiér Eduard Heger vyzýval SaS, aby demokrati držali spolu, pretože inak sa dostane naspäť k moci Rober Fico (Smer-SD) a Peter Pellegrini (Hlas-SD). Hlasovanie podľa neho nebude o Hegerovi, Matovičovi či Kollárovi, ale o poctivých policajtoch, prokurátoroch či sudcoch, o reformách a obnove Slovenska, o demokracii a o geopolitickom ukotvení Slovenska v demokratickej časti sveta. Vyzdvihol uskutočnené reformy, prorodinnú politiku, rozviazanie rúk spravodlivosti a jasnú zahraničnú politiku jeho vlády. Vyzval všetkých demokratických politikov, aby neopakovali chyby z minulosti, keď sa po povalení vlády Ivety Radičovej dostal k moci Robert Fico, ale aby podržali vládu.

(SITA)

O mam

Consent choices