intveld
Sophie in 't Veld, europoslankyňa /RE/ počas návštevy Bratislavy. Reprofoto: JOJ24.

Europoslankyňa Sophie in ‚t Veld v Bratislave: Európa by mala byť bezpečným kontinentom pre každého

BRATISLAVA / Ochrana LGBTI+ komunity a iných menšín po teroristickom útoku v bratislavskej Teplárni aj práva u nás – to sú témy, o ktoré sa zaujímala delegácia Európskeho parlamentu počas návštevy Slovenska.

„Náš program na Slovensku neskončil. Ešte stále nás čakajú dve dôležité stretnutia,“ začala tlačovú besedu europoslankyňa Sophie in ‚t Veld. „Hneď po tejto tlačovej konferencii pôjdeme na miesto, kde sa uskutočnili útoky a tam sa stretneme aj so zástupcami komunity, aj s pánom premiérom. Skupina Európskeho parlamentu pre práva slobody a rovnosť monitoruje situáciu na Slovensku už päť rokov, od vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Je trochu smutné, že sa tu ocitáme teraz znova, pretože tým hlavným dôvodom našej návštevy je tá vražda.“

Teroristický útok bol pri bare Tepláreň, pri ktorom boli zabití dvaja mladí ľudia. Ich dôrazom počas návštevy je pozrieť sa na to, k čomu došlo, ako sa so situáciou vysporiadali slovenské orgány, aká je situácia LGBTI+ komunity na Slovensku a zároveň aká je otázka verejného postoja. Teda čo sa spravilo a malo spraviť. Sophie in ‚t Veld ďakuje za europoslancom slovenskému policajnému zboru. „Myslíme si, že policajný zbor priamočiaro odsúdil násilie proti LGBTI+ ľuďom. Je to veľmi dôležité. Dokonca aj pani prezidentka a premiér dali jasný signál, že to násilie odsudzujú,“ povedala.

Sophie in ‚t Veld pripomína, že Európsky parlament pred istým časom schválil uznesenie, v rámci ktorého vyhlásil, že Európska únia je zónou slobody a bezpečia pre LGBTI+ ľudí. To bola odpoveď na zóny v Poľsku, ktoré vyhlasovali, že sú údajne bez LGBTI+ ľudí. „Sme presvedčení, že Európa by mala byť bezpečným kontinentom pre každého. Zároveň sme boli znepokojení zisteniami, že tieto útoky treba vidieť v kontexte rastúcej radikalizácie v spoločnosti, hlavne mladých ľudí. Tá sa vyskytuje predovšetkým v online priestore. Mali sme dokonca možnosť vidieť významných ľudí v spoločnosti a verejných činiteľov ako rozdúchavajú tento oheň nenávisti a takto priamo aj nepriamo podporujú túto nenávisť.“

„Myslíme si, že v neďalekej budúcnosti sa na Slovensku chystá predvolebná kampaň a naozaj by som rada vyzvala všetkých zodpovedných politikov, aby sa nepoddali takýmto nenávistným prejavom a aby neobracali hnev voči LGBTI+ ľuďom, lebo ako sme videli, môže to viezť priamo k násiliu a smrti,“ hovorí Sophie in ‚t Veld, ktorá mala príležitosť sa rozprávať s ministerkou kultúry, s ministrom školstva, s policajným prezidentom a všetci sú podľa nej odhodlaní viac robiť v oblasti vzdelávania mladých ľudí o danej situácii. „Na Slovensku má cirkev privilegované právo pri pripomienkovaní legislatívy a pri príprave legislatívnych návrhov a ostatné časti spoločnosti takúto prominentnú pozíciu nemajú – to sa nám nezdá veľmi fér,“ dodala.

Viac..  EÚ nakúpi 12 nových hasičských lietadiel na hasenie najmä letných požiarov

„Rovnako sme sa stretli aj so splnomocnencom vlády pre rómske komunity a to bolo veľmi zaujímavé stretnutie. Pevne veríme, že tá ďalšia, budúca vláda na Slovensku bude v plnej miere podporovať nielen v politickej, ale aj v praktickej rovine jeho úrad a jeho prácu. A prevezme vlastníctvo nad hľadaním riešenia, ktoré pomôže riešiť problém marginalizovaných rómskych komunít.“

„Stretli sme sa aj s generálnym prokurátorom a špeciálnym prokurátorom, mali sme výmenu názorov s oboma. Diskutovali sme o tom, ako funguje úrad generálneho prokurátora, diskutovali sme aj o paragrafe 363, pýtali sme s aj na rozhodnutie generálneho prokurátora, na rozhodnutie využiť tento paragraf a pozastaviť vlastne vyšetrovanie prípadov, ktoré zahŕňalo vyšetrovanie, ktoré zahŕňalo pána Fica a pána Kaliňáka. Chápeme to tak, že on k tomu vydal aj písomné vyjadrenie a to si veľmi pozorne prečítame, aby sme porozumeli, prečo sa prerušilo vyšetrovanie týchto prípadov,“ pokračuje Sophie in ‚t Veld.

Europoslanci sa stretli aj so zástupcami novinárskej obce a „od nich počujeme, že pre ich bezpečnosť treba robiť omnoho viac a ich ochranu verbálnym útokom, útokom v online priestore, ale aj voči iným hrozbám,“ hovorí o krajine, kde len pred nedávnom bol zavraždený novinár, o Slovensku. „Takáto krajina by mala venovať mimoriadne vysokú pozornosť bezpečnosti novinárov,“ dodala Sophie in ‚t Veld. Majú pred sebou ešte dve miesta, ktoré chcú navštíviť. Tešia sa na stretnutie s premiérom a naďalej budú pozorne sledovať vývoj na Slovensku. „Dôvod návštevy je síce veľmi smutný, no sme vždy radi, keď môžeme navštíviť Slovensko,“ dopovedala Sophie in ‚t Veld.

Ďalšie informácie nájdete na www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík: Je neprípustné, že upierame právo na oficiálne uznaný vzťah homosexuálnym párom

„Je neprípustné, že upierame právo na oficiálne uznaný vzťah homosexuálnym párom. Prináša to praktické problémy, …

Consent choices