utecenci, azyl
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Europarlament a Rada sa dohodli na nových podmienkach pre žiadateľov o azyl

Vyjednávači Európskeho parlamentu (EP) a českého predsedníctva v Rade Európskej únie (EÚ) sa vo štvrtok dohodli na vôbec prvom európskom rámci pre presídľovanie. Ten pozostáva zo spoločných postupov pre presídľovanie a humanitárne prijatie obzvlášť zraniteľných osôb, ktoré majú nárok na získanie postavenia utečenca alebo doplnkovej ochrany v EÚ. Cieľom tohto rámca je znížiť rozdiely medzi vnútroštátnymi prístupmi a viesť k jednotnejšej politike EÚ. Parlament o tom informuje v tlačovej správe.

Nové pravidlá venujú osobitnú pozornosť ohrozeným ženám a dievčatám, osobám, ktorým hrozí násilný návrat do ich krajín, ktoré prežili násilie alebo mučenie, maloletým bez sprievodu, osobám so zdravotnými potrebami alebo postihnutím a osobám v dlhotrvajúcej situácii utečencov. Osoby, ktoré možno presídliť, identifikované vo väčšine prípadov Úradom vysokého komisára OSN pre utečencov a prijaté konkrétnym členským štátom, sa budú môcť dostať na územie EÚ legálnym, organizovaným a bezpečným spôsobom, pričom im ponúknu dlhodobé a trvalé riešenia ich vysídlenia s právnym postavením a prístupom ku všetkým základným právam spojeným s týmto postavením. Členské štáty sa zapoja do systému tým, že ponúknu presídlenie na dobrovoľnom základe a EÚ ako celok bude môcť stanoviť ciele pre konkrétne regióny a krajiny s predvídateľným plánovaním na obdobie dvoch rokov.

Europarlament a Rada sa tiež dohodli na návrhu zákona, ktorý umožní registrovaným žiadateľom o azyl skôr pracovať a zlepší ich integračné vyhliadky. Revidovaná smernica o podmienkach prijímania má zabezpečiť rovnocenné normy prijímania vo všetkých členských štátoch EÚ v prípade materiálnych podmienok, zdravotnej starostlivosti a primeranej životnej úrovne pre žiadateľov. Žiadatelia o azyl budú môcť pracovať už po šiestich mesiacoch od registrácie namiesto súčasných deviatich a budú mať prístup k rôznym kurzom na zlepšenie možnosti integrácie. Maloletí bez sprievodu by mali do 15 dní od registrácie dostať opatrovníka a celkovo deti by mali najneskôr do dvoch mesiacov po príchode nastúpiť do školského systému. Nové pravidlá by zároveň mali žiadateľom zabrániť v pohybe po EÚ po ich registrácii.

Viac..  Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Texty musí podporiť Výbor parlamentu pre občianske slobody, potom celý EP a napokon Rada. Následne ich publikujú v Úradnom vestníku EÚ, po čom vstúpia do platnosti.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

utecenci, migranti

EÚ zaplatí hru pre migrantov. Získať prácu v Európe by malo byť pre nich ľahšie

BRUSEL / Európska únia zaplatí novú mobilnú hru za takmer 40 tisíc eur, ktorá by mala …

Consent choices