peniaze
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Hodinová cena práce v Únii v treťom kvartáli medziročne vzrástla o 3,4 %

Hodinová cena práce v eurozóne v treťom kvartáli tohto roka medziročne stúpla o 2,9 percenta a v rámci celej Európskej únie (EÚ) sa zvýšila o 3,4 percenta. Mzdy a platy v eurozóne v treťom kvartáli medziročne vzrástli o 2,1 percenta a ostatné zložky ceny práce stúpli o 5,3 percenta. V rámci celej Únie sa mzdy a platy zvýšili o 2,8 percenta a ostatné zložky ceny práce o 5,3 percenta. Informoval o tom v pondelok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Na Slovensku hodinová cena práce počas júla až septembra v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška vzrástla o 9,8 percenta. Slovenské mzdy a platy v treťom kvartáli medziročne stúpli o deväť percent a ostatné zložky ceny práce sa zvýšili o 11,9 percenta.

Najvýraznejšie hodinová cena práce počas júla až septembra medziročne stúpla v Maďarsku (16,6 %) a v Bulharsku (16,3 %). O viac ako 10 percent cena práce vzrástla aj v štyroch ďalších členských krajinách Európskej únie, a to v Litve (13,9 %), Poľsku (13,3 %), Grécku (11,6 %) a v Rumunsku (10,9 %).

Viac..  E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

(SITA)

O mam

Consent choices