Elektromer. PHOTO: © Eve VAN SOENS - 2021

EÚ: Podpísali dohodu o exporte azerbajdžanskej elektriny do únie

Lídri Maďarska, Rumunska, Gruzínska a Azerbajdžanu v sobotu spečatili dohodu o podmorskom spojení, ktoré by sa mohlo stať novým zdrojom elektrickej energie pre Európsku úniu uprostred krízy spôsobenej vojnou na Ukrajine.

Azerbajdžan plánuje exportovať do Európy elektrinu z pobrežných veterných elektrární. Podľa dohody kábel povedie z Azerbajdžanu cez Gruzínsko, popod Čierne more do Rumunska a následne do Maďarska. Kancelária rumunského prezidenta Klausa Iohannisa v piatkovom vyhlásení uviedla, že dohoda medzi štyrmi krajinami poskytne „finančný a technický rámec“ pre projekt podmorského elektrického kábla. Cieľom projektu bude diverzifikácia dodávok energie a zvýšenie regionálnej energetickej bezpečnosti.

Zapojenie Maďarska a Rumunska je splnením požiadavky, aby sa na projekte zúčastnili aspoň dva členské štáty EÚ a investícia tak mohla získať finančné prostriedky únie. Na sobotňajšom podpise dohody v Bukurešti sa zúčastnili maďarský premiér Viktor Orbán, rumunský prezident Iohannis, gruzínsky premiér Irakli Garibašvili, azerbajdžanský prezident Ilham Alijev a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Viac..  M. Beňová: Európske pravidlá v boji proti násiliu páchanom na ženách sú krokom správnym smerom

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

elektrina

Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Vďaka aktuálne prijatej reforme bude trh EÚ s elektrinou stabilnejší, dostupnejší a udržateľnejší. Opatrenia zahŕňajúce …

Consent choices