lexmann
Miriam Lexmann, europoslankyňa /KDH, EPP/. PHOTO: FB ML.

M. Lexmann: Sacharovova cena má byť pre Európanov silným mementom

„Krajina, ktorá nerešpektuje práva svojich vlastných občanov, nebude rešpektovať ani práva svojich susedov“. Táto myšlienka Andreja Sacharova, sovietskeho fyzika ruského pôvodu je v čase dnešných represií v Rusku a agresie Kremľa voči Ukrajine aj naďalej relevantná.

„Už osem rokov Ukrajina zažíva vojnu a utrpenie. Bombardovania, zabíjania nevinných civilistov, znásilňovania žien, mučenia či rabovania. Ukrajinský ľud je ťažko skúšaný, avšak aj v týchto neľahkých časoch ukazuje silu zomknutia sa, odvahu a neutíchajúcu túžbu po lepšej budúcnosti a slobode,“ vysvetľuje Miriam Lexmann (KDH/EĽS), prečo udelil Európsky parlament Sacharovovu cenu všetkým Ukrajinkám a Ukrajincom.

„Patrí všetkým, ktorí museli opustiť svoje domovy alebo len s ťažkosťami prežívajú vo vojnou zmietanej krajine, či boli vystavení zločinom proti ľudskosti, ale aj tým, čo zostali na bojiskách a bojujú za dôstojnosť a slobodu svojej krajiny,“ dodala slovenská europoslankyňa.

Zdôrazňuje, že Sacharovova cena má byť pre Európanov silným mementom a v žiadnom prípade nemôže zostať len symbolickým gestom: „Zaväzuje nás k morálnym krokom, konaniu a dôslednému dodržiavaniu princípov na ktorých bola založená Európska únia. Podpora Ukrajiny a jej ľudu v týchto ťažkých časoch je tiež o obrane týchto princípov.“

Viac..  Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Lexmann znovu pripomína, že je veľmi dôležité, aby sme neupúšťali od našich hodnôt kvôli ekonomickému zisku či iným výhodám: „Ochrana dôstojnosti človeka a jeho dobro musí byť vždy v centre európskych politík,“ uzavrela členka Výboru pre zahraničie, bezpečnosť a obranu v Európskom parlamente (AFET).

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices