bilcik
Vladimír Bilčík, europoslanec /SPOLU, EPP/. PHOTO: European Union 2022.

Vladimír Bilčík: Začínam sa skutočne báť o RTVS

Hoci by sme už najradšej mysleli na blížiace sa vianočné sviatky, nedá sa – vláda prichádza s šokujúcimi rozhodnutiami, ktoré nesmú zostať nepovšimnuté. Financovanie RTVS koncesionárskymi poplatkami dlhodobo nebolo v poriadku – výška koncesionárskych poplatkov sa roky nevalorizovala a RTVS tak fungovala s čoraz nižším reálnym rozpočtom. Jej riaditelia tak museli pravidelne chodiť za členmi vlády a žiadať dofinancovanie zo štátneho rozpočtu, čo nabúravalo koncept nezávislosti, ktorý vyplýva zo samostatného financovania cez koncesionárske poplatky. Zmena teda bola nutná.

Vláda v demisii sa rozhodla pre nečakaný, radikálny a odborne neprediskutovaný krok – zrušenie koncesionárskych poplatkov a ich plné nahradenie financovaním zo štátneho rozpočtu. Parlament bude teda musieť urýchlene prijať nový zákon o tom, ako RTVS financovať.

Práve spravodajstvo RTVS je aj napriek ťažkej situácii divákmi stále považované za najobjektívnejšie a najdôveryhodnejšie. Verejnoprávne vysielanie má obrovskú hodnotu, o ktorej ochranu a rozvoj by sme mali zabojovať. Je tiež silným nástrojom, ktorý by mohol v záplave dezinformácií pomáhať kvalitne informovať ľudí. Práve boju s dezinformáciami sa venujem za EPP Group in the European Parliament v Európskom parlamente.

Viac..  Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Ak sa už musíme zmieriť s tým, že RTVS nebude financovaná cez koncesionárske poplatky, bolo by v tejto situácii najlepšie, aby sa financovanie cez štátny rozpočet prijalo ako ústavný zákon, ktorý by ďalšie vlády nemohli meniť jednoduchou väčšinou. Pri chaose a nestabilných väčšinách, ktoré aktuálne sprevádza schvaľovanie zákonov, to však nie je pravdepodobné a my by sme sa mali začať o RTVS skutočne báť. Zrušenie koncesionárskych poplatkov sa dnes javí podobne ako nedávny pád vlády – ako ďalší krok SaS, ktorá ešte nevie, čo bude potom.

Vladimír Bilčík, europoslanec /SPOLU, EPP/.

O red

Odporúčame pozrieť

Europarlament prijal smernicu o práci pre digitálne platformy

Európski poslanci v stredu schválili nové pravidlá, ktorých cieľom je zlepšiť pracovné podmienky pracovníkov platforiem. …

Consent choices