Sklad, obchod s tovarom. PHOTO: © European Union 2013 - EP

Amazon zmení obchodné praktiky, aby ukončil protimonopolné vyšetrovania

Spoločnosť Amazon súhlasila s veľkými zmenami jej obchodných praktík, aby vyriešila protimonopolné vyšetrovania zo strany Európskej únie (EÚ). Tie zistili, že americký online predajca sa nespravodlivo zvýhodnil pred konkurenčnými obchodníkmi.

Amazon sľúbil, že produktom od konkurenčných predajcov poskytne rovnakú viditeľnosť v jeho funkcii Buy Box, ktorá vedie k vyšším predajom. Spoločnosť ešte sľúbila, že prestane používať „neverejné údaje“ od nezávislých predajcov, aby mohla poskytnúť prehľad o svojich vlastných produktoch za účelom konkurencie. Zároveň súhlasila, že nebude diskriminovať obchodníkov v jej predplatiteľskej službe Prime a členom umožní slobodne si vybrať akúkoľvek doručovaciu službu.

Európska komisia, ktorá dozerá na hospodársku súťaž v eurobloku, informovala, že prijala záväzky Amazonu. Krokom sa firma vyhla súdnym ťahaniciam, ktoré by mohli vyústiť do obrovských pokút vo výške až 10 percent jej ročného celosvetového príjmu. Dohoda platí len na obchodné praktiky Amazonu v Európe a bude platiť sedem rokov.

Viac..  Ivan Štefanec: Vyzývame nepodporovať terorizmus a nasledovať Česko, Fínsko a Švédsko

Amazon ponúkol ústupky na vyriešenie dvoch protimonopolných vyšetrovaní EÚ v júli. Podľa dohody oznámenej v utorok Amazon vylepšil tieto pôvodné návrhy po tom, čo ich Komisia otestovala a získala spätnú väzbu od skupín spotrebiteľov, vydavateľov kníh a akademikov.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

zamestnanci

EÚ: Amazon ponúka ústupky na odvrátenie protimonopolného vyšetrovania

Spoločnosť Amazon v snahe vyriešiť dve protimonopolné vyšetrovania zo strany Európskej únie (EÚ) sľúbila, že …

Consent choices