Lux film, cena divákov. PHOTO: © European Union 2022

Cena divákov LUX 2023: päť finalistov

Zoznámte sa s nomináciami na Cenu divákov LUX 2023. Nominované filmy boli vyhlásené počas slávnostného odovzdávania Európskych filmových cien v Reykjavíku.

Divácka cena LUX, ktorú organizuje Európsky parlament a Európska filmová akadémia v spolupráci s Európskou komisiou a spoločnosťou Europa Cinema, spája hodnotenie európskej verejnosti s hodnotením poslancov Európskeho parlamentu v jednej z najväčších filmových porôt v Európe.

Tohtoročné nominácie ponúkajú eklektickú zmes tém, prístupov a vizuálnych vzruchov. Päť filmov vzniklo v koprodukcii viac ako 10 krajín, čo ešte viac poukazuje na európske kultúrne bohatstvo.

Je hneď viacero dôvodov, prečo sa tešiť na ročník Ceny divákov LUX 2023:

  • namiesto predchádzajúcich troch filmov bude na výber päť, čo prináša väčšiu rozmanitosť a viac možností
  • budú titulkované do všetkých 24 úradných jazykov EÚ
  • nemusíte si pozrieť všetky: môžete ohodnotiť ktorýkoľvek z filmov na úplne novej hodnotiacej platforme
  • aby sa zvýšilo napätie, predĺžené obdobie hodnotenia je otvorené do 12. júna 2023, teda len dva dni pred slávnostným odovzdávaním cien, čo dáva priestor na zvrat aj na poslednú chvíľu

Nominovaní

Alcarràs

Rodina Solé trávi každé leto starostlivosťou o ovocný sad v Alcarràs, malej dedinke v Katalánsku. Tohtoročná úroda však môže byť ich posledná. Nové plány s pozemkom – výrub broskyňových stromov a inštalácia solárnych panelov – spôsobia rozkol v tejto veľkej, úzko prepojenej rodine.

Réžia: Carla Simón

Produkcia: Španielsko a Taliansko

Horiace dni

Emre, mladý prokurátor, je vymenovaný do malého mesta, ktoré zápasí s vodnou krízou a politickými škandálmi. Po niekoľkých napätých interakciách je vtiahnutý do miestnej politiky. Keď sa Emre zblíži s majiteľom miestnych novín, klebety na neho stupňujú tlak.

Viac..  Strategický plán pre program Horizont Európa

Réžia: Emin Alper

Produkcia: Turecko, Francúzsko, Nemecko, Holandsko, Grécko a Chorvátsko

Blízki

Priateľstvo dvoch trinásťročných chlapcov, Lea a Remiho, je náhle narušené. Leo sa snaží pochopiť, čo sa stalo, a tak osloví Sophie, Remiho matku. „Blízko“ je film o priateľstve a zodpovednosti.

Réžia: Lukáš Dhont

Produkcia: Belgicko, Francúzsko a Holandsko

Trojuholník smútku

Nespútaná satira o rolách, triede a ekonomickej hodnote krásy. Modelky Carl a Yaya sa pridajú k instagramovej luxusnej plavbe spolu so superbohatými pasažiermi – ruským oligarchom, britskými obchodníkmi so zbraňami – a nečestným, marxistickým kapitánom. Čo sa môže pokaziť?

Réžia: Ruben Östlund

Produkcia: Švédsko, Nemecko, Francúzsko a Spojené kráľovstvo

Will-o‘-the-Wisp

Hudobná, romantická komédia, v ktorej Alfredo, portugalský korunný princ, na smrteľnej posteli vypovedá o svojom pôsobení ako hasič, kde sa zamiloval do inštruktora Alfonsa.

Réžia: João Pedro Rodrigues

Produkcia: Portugalsko a Francúzsko

Len málo vecí vyjadruje európsku rozmanitosť, kreativitu a vitalitu viac ako kinematografia, tak prečo sa neponoriť do filmov, ktoré sa dostali do užšieho výberu na Cenu divákov LUX 2023. Pozrite si a ohodnoťte svoj obľúbený film do 12. júna a môžete vyhrať zájazd na slávnostné odovzdávanie cien 14. júna v Európskom parlamente v Štrasburgu.

O mam

Odporúčame pozrieť

Filmová cena publika LUX 2024: V Benátkach vyhlásili päticu finalistov

Filmy 20 000 druhov včiel, Karaoke blues, Na lodi Adamant, Sestry z dymovej sauny a …

Consent choices