Covid-19. PHOTO: © European Union 2020 - Source : EP

EÚ posudzuje situáciu s COVID-19 v Číne

Európska únia (EÚ) posudzuje nárast prípadov ochorenia COVID-19 v Číne po tom, ako Peking uvoľnil prísne protipandemické opatrenia. Európska komisia vo štvrtok uviedla, že variant koronavírusu omikron BF7 dominantný v Číne je už aktívny aj v Európe a hrozba, ktorú predstavuje, značne nevzrástla. „Zostávame však ostražití a v prípade potreby budeme pripravení použiť núdzovú brzdu,“ uviedla vo vyhlásení.

Odborníci v EÚ tvrdia, že v súvislosti s cestujúcimi z Číny a koronavírusom neexistuje veľká bezprostredná hrozba. Taliansko však v stredu zaviedlo povinné testy pre všetkých pasažierov letov prichádzajúcich z Číny. Viac ako 50 percent ľudí, ktorých otestovali pri príchode na milánske letisko Malpensa malo v ostatných dňoch pozitívne výsledky. Premiérka Giorgia Meloni vo štvrtok vyzvala EÚ, aby sa pridali k ich prístupu. Vyžadovanie testov na koronavírus od všetkých pasažierov z Číny je podľa nej „účinné iba vtedy, ak sa uskutoční na európskej úrovni“, pričom poznamenala, že mnohí prichádzajú do Talianska prostredníctvom prestupných letov cez iné európske krajiny. Nemecko naopak tvrdí, že nič nenaznačuje vznik nebezpečnejšieho variantu v Číne, ktorý by sprevádzali zodpovedajúce obmedzenia.

Viac..  M. Lexmann: Ekonomickú bezpečnosť nesmieme podceňovať

Koordinovaný prístup EÚ je nevyhnutný, keďže takmer všetky členské štáty sú súčasťou bezvízového schengenského priestoru. Neobmedzené cestovanie znamená, že testovanie v jednej krajine by nebolo veľmi efektívne, pretože cestujúci z Číny by mohli vstúpiť z inej krajiny EÚ a šíriť vírus.

Pre nárast prípadov v Číne zaviedli povinnosť negatívnych testov týkajúcu sa čínskych cestujúcich už Spojené štáty, Japonsko, India, Južná Kórea a Taiwan. V Malajzii zaviedli nový trasovací a monitorovací systém.

O mam

Odporúčame pozrieť

M. Lexmann: Ekonomickú bezpečnosť nesmieme podceňovať

Narastajúce riziká vyplývajúce z aktuálneho geopolitického a ekonomického konania Čínskej komunistickej strany boli predmetom stretnutia …

Consent choices