Česká a slovenská vlajka. PHOTO: koláž © European Union 2019 - Source : EP

Česko vedie pred Slovenskom 30 rokov po rozdelení v hospodárstve aj životnej úrovni

Česká republika vytvára tridsať rokov po rozdelení Československa približne o štvrtinu vyšší hrubý domáci produkt (HDP) na osobu ako Slovensko. Pri zohľadnení parity kúpnej sily je na tom dokonca o niečo lepšie, keďže dosahuje 91 % priemeru Európskej únie v HDP na obyvateľa, zatiaľ čo Slovensko 68 %. Vyplýva to z analýzy spoločnosti Wonderinterest Trading Ltd.

Priemerná hrubá mzda je v Českej republike o 26 % vyššia ako na Slovensku. V dôsledku vyššej cenovej úrovne na Slovensku si však môže obyvateľ Českej republiky kúpiť až o 41 % viac tovarov a služieb ako obyvateľ Slovenska. Z hľadiska nezamestnanosti si Česká republika udržiava v rámci únie výnimočné postavenie. V októbri 2022 dosiahla mieru nezamestnanosti na úrovni 2,1 %. Slovensko dlhodobo znižuje mieru nezamestnanosti, so 6 % sa dostáva na priemer únie.

Česká republika a Slovensko si prešli za 30 rokov prekvapivo podobným vývojom. Česká republika nad Slovenskom síce vedie v ukazovateľoch makroekonomiky a kvality života. Ak však vezmeme do úvahy východiskovú základňu, môžeme povedať, že Slovensku sa podarilo relatívne priblížiť k Českej republike v životnej úrovni,“ uviedla hlavná analytička Wonderinterest Trading Ltd. Olívia Lacenová.

Viac..  Europoslanci schválili reformy pre udržateľnejší a odolnejší trh EÚ s plynom

Celkovo sa dá povedať, že majú obe krajiny za sebou úspešné obdobie. Pozitívne ich ovplyvnil pád komunistického režimu, ktorý im umožnil emancipovať sa nielen politicky, ale aj ekonomicky. Z relatívne zaostalých štátov sa tak podľa analýzy stali krajiny so štandardným trhovým hospodárstvom, ako aj ekonomickou slobodou. Životná úroveň a kvalita života sa radikálne zvýšili, čo dokazujú makroekonomické údaje aj alternatívne rebríčky, ktoré možno použiť na hodnotenie kvality života.

O mam

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices