hajsel
Robert Hajšel, europoslanec /SD/. PHOTO: European Union 2022.

Robert Hajšel: Ruská agresia voči Ukrajine a sankčné opatrenia negatívne ovplyvnili ekonomickú situáciu v EÚ

Ruská agresia voči Ukrajine a sankčné opatrenia EÚ, ale aj odvetné kroky Moskvy veľmi negatívne ovplyvnili ekonomickú situáciu v členských štátoch EÚ. Takto zhodnotil situáciu v roku 2022 poslanec Európskeho parlamentu Robert Hajšel.

„Je síce potrebné pomáhať Ukrajine, čo EÚ aj robí, ale vlády viacerých štátov vrátane slovenskej nedokázali doteraz podnikom a ani domácnostiam pomôcť prežiť bez otrasov súčasnú energetickú krízu, a o to viac potrebujú pomoc zo strany EÚ,“ uviedol Hajšel s tým, že hlavnou reakciou na vzniknutú krízu a najmä prehlbujúcu sa infláciu bolo prijatie programu Re-power EÚ. „Implementácia programu nás odpútava od výraznej závislosti na dovoze ruských fosílnych palív. Som rád, že aj na základe môjho nástojenia umožnila Európska komisia Slovensku presunúť na pomoc domácnostiam a ekonomike veľkú časť peňazí z eurofondov, ktoré vláda nedokázala ani za tri roky vládnutia zmysluplne vyčerpať,“ zhodnotil Hajšel.

Podľa slovenských europoslancov by sa mala EÚ v nasledujúcom roku zaoberať najmä opatreniami na riešenie energetickej a inflačnej krízy, podporu hospodárskeho rastu a zamestnanosti a tiež na pomoc pre Ukrajinu. Ako informovala Kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku, v uplynulom roku v činnosti Európskeho parlamentu a EÚ dominovala snaha pomôcť členským štátom vyrovnať sa s dôsledkami pandémie a opäť oživiť ich ekonomiky. Štáty tiež reagovali na ruskú agresiu na Ukrajine, s čím sa spája utečenecká a energetická kríza. Únia sa intenzívne usilovala o diverzifikáciu energetických zdrojov, zvýšenie strategickej autonómie a podporu ochrany EÚ.

Viac..  EK odporúča opatrenia na boj proti falšovaniu a lepšiu ochranu práv duševného vlastníctva

(SITA).

O red

Odporúčame pozrieť

Robert Hajšel: Ak chceme znižovať emisie skleníkových plynov, musíme dekarbonizovať priemysel

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zníženie …

Consent choices