bilcik
Vladimír Bilčík, europoslanec /Demokrati, EPP/. PHOTO: European Union 2022.

Vladimír Bilčík: Pre Európsku úniu bude v budúcom roku kľúčová jednota

Pre Európsku úniu bude v budúcom roku kľúčová jednota. Uviedol to poslanec Európskeho parlamentu Vladimír Bilčík /SPOLU, EPP/ v tlačovej správe. „Musíme naďalej pomáhať Ukrajine až do víťazného konca a zároveň v každej členskej krajine čeliť zdražovaniu a problémom s dodávkami energií,“ tvrdí Bilčík. Ďalej skonštatoval, že naša vláda bola síce v tomto roku jednotná v zahraničnej politike, no doma sa nevyznamenala.

„Veľkou hrozbou pre spravodlivosť na Slovensku, prebiehajúce vyšetrovanie korupcie či jasnú západnú zahraničnú orientáciu Slovenska je návrat strany Smer – sociálna demokracia a jej predsedu Roberta Fica do vlády,“ upozornil europoslanec. Dodal však, že Fico je hrozbou aj pre jednotu v EÚ. „Ficove proruské činy a proruské vyjadrenia by poškodili Slovensko, postavenie Slovenska v EÚ i európsku jednotu v zápase s krízami, ktorým čelíme,“ dodal Bilčík. Tvrdí, že hoci ho veľmi hnevá „neschopnosť tejto vlády“, nesmú dovoliť návrat systému „našich ľudí“. Zdôraznil, že Slovensko i Únia potrebujú proeurópsku a prozápadnú vládu.

Poslanec zároveň skonštatoval, že rok 2022 bol pre Slovensko i celú EÚ rokom, keď bola zahraničná politika prvoradou témou. Europoslanec zhodnotil terajší rok ako mimoriadne náročným. „Ihneď po pandémii na nás doľahli dôsledky ruského útoku na Ukrajinu. Putin už roky používal ropu a plyn ako svoje zbrane, pričom po 24. februári 2022 je úplne zrejmé, že nás, členov EÚ, považuje za svojho nepriateľa,“ tvrdí Bilčík. Doplnil, že pre slovenskú ekonomiku priniesol ruský útok na Ukrajinu nestabilné dodávky plynu z Ruska, v dôsledku ktorých rástla hospodárska neistota a cena plynu, ale aj iných energií. Slovenská ekonomika je podľa europoslanca na ruskom plyne jedna z najviac závislých krajín v Európe. „Vojna Vladimíra Putina priniesla do Európy a na Slovensko vyššiu infláciu, než s ktorou všetci počítali. Napriek ťažkým okolnostiam som však hrdý na Slovenky a Slovákov, ktorí sa zomkli a stále pomáhajú aj ľuďom z Ukrajiny, ktorí utiekli pred vojnou,“ uzavrel.

Viac..  Bilčík: Kým slovenská vláda stupňuje útoky na médiá, EÚ posilňuje slobodu a ochranu novinárov

(SITA).

O red

Odporúčame pozrieť

Vladimír Bilčík: Dobrá správa pre všetkých, ktorým záleží na slobodných médiách

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Akt …

Consent choices