Rastislav Káčer, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. PHOTO: FB R. Káčer

Rastislav Káčer: Samostatné Slovensko a jeho diplomacia majú za sebou 30 rokov náročných skúšok, ale aj veľkých úspechov, z ktorých za najvýznamnejšie považujem vstup do EÚ a NATO

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer pri príležitosti 30. výročia vzniku Slovenskej republiky v nedeľu, 1. januára 2023, uviedol, že občania mali po rozdelení Československa a znovuzískaní slobody, demokracie a nezávislosti oprávnene veľké očakávania z budúcnosti.
„Prvé kroky samostatnej republiky boli občas neisté, nehovoriac o tom, že sme zvádzali aj boj o charakter štátu. Ten sme však zvládli a postupne sa Slovensko postavilo na vlastné nohy a vykročilo smerom k vyspelému svetu. Medzinárodné spoločenstvo nás prijalo medzi seba, rýchlo sme sa stali členmi Organizácie Spojených národov, Rady Európy či  Svetovej banky. Je to nepochybne aj zásluha našej zahraničnej služby,“ vyhlásil minister R. Káčer.
Vďaka neúnavnej práci diplomacie sa Slovensku podarilo v roku 2004 vstúpiť do Európskej únie a Severoatlantickej aliancie, pričom tieto členstvá, podľa ministra Káčera, zostávajú pre občanov najlepšou garanciou bezpečnosti, stability a prosperity.
Mať vlastnú štátnosť a samostatnosť pri rozhodovaní o smerovaní krajiny je podľa šéfa slovenskej diplomacie výsada, ktorá, ako vidíme aj v našom bezprostrednom susedstve, nie je automaticky dopriata každému.
„Dobre spravovať vlastný, slobodný a demokratický štát je drina. Slovensko má však za sebou úspešný tridsaťročný príbeh. Máme na čom stavať a naše skúsenosti nám môžu poslúžiť aj pri prekonávaní výziev v ďalších rokoch. Nemám pochybnosti, že ich zvládneme a najlepšie roky nás ešte len čakajú,“dodal minister Káčer s tým, že vďaka hodnotovej zahraničnej politike je Slovensko zodpovedným členom medzinárodného spoločenstva s jasným geopolitickým ukotvením, ktorého cieľom je zlepšovať životy ľudí doma aj vo svete.
MZVEZ SR v rámci osláv 30. výročia samostatnosti Slovenska plánuje počas celého roka sériu podujatí a komunikačných kampaní pod značkou „Misia Slovensko“. Slovo misia je úzko späté s diplomaciou – heslo vychádza zo zaužívaného spojenia diplomatická misia, symbolizuje poslanie, cestu za cieľom či naplnenie vízie krajiny.
Viac..  Raňajkové jedlá: EP prijal pravidlá pre lepšiu informovanosť spotrebiteľov

O red

Odporúčame pozrieť

kacer

Rastislav Káčer: Aj dnes sa medzi nás vkrádajú nenávistné prejavy, diskriminácia a antisemitizmus. Nedovoľme, aby sa zopakovala najtemnejšia kapitola našich dejín

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Rastislav Káčer si v sobotu 25. marca …

Consent choices