Hmlisté počasie. PHOTO: © European Union 2019 - Source : EP

Teplá zima láme teplotné rekordy naprieč európskym kontinentom

Januárové teploty dosiahli vo viacerých európskych krajinách rekordné hodnoty. Informuje o tom spravodajský portál BBC, podľa ktorého padli národné rekordy v ôsmich krajinách a regionálne v ďalších troch.

V poľskej Varšave v nedeľu namerali 18,9 stupňa Celzia, čo o štyri stupne prekonalo dovtedajší januárový rekord. V španielskom Bilbau vystúpala teplota až na 25,1 stupňa Celzia, čo bolo o viac ako desať stupňov viac ako je dlhodobý priemer. Novoročné  teploty v Bilbau podľa BBC zodpovedajú júlovým priemerom a v častiach Katalánska, vrátane Barcelony, dokonca v dôsledku sucha zaviedli obmedzenia na používanie vody.

Vo Švajčiarsku dosiahli teploty 20 stupňov Celzia a teplé počasie zasiahlo aj lyžiarske rezorty v Alpách, ktoré hlásia nedostatok snehu. Národné rekordy padli v Holandsku, Lichtenštajnsku, Litve, Lotyšsku, Českej republike, Poľsku, Dánsku a Bielorusku. Rekordy jednotlivých meracích staníc zase v Nemecku, Francúzsku a na Ukrajine.

BBC pritom konštatuje, že teplotné rekordy padajú neustále, no je nezvyčajné, že je medzi nimi rozdiel viac ako niekoľko desatín stupňa. Len pred niekoľkými dňami pritom Spojené kráľovstvo, Írsko, Francúzsko a Španielsko informovali, že rok 2022 bol dosiaľ najteplejší v ich záznamoch. Mierne počasie v Európe je zároveň v ostrom kontraste so Severnou Amerikou, ktorá čelí ďalším silným búrkam len niekoľko dní po tom, ako si tam smrtiaca arktická búrka vyžiadala viac ako 60 mŕtvych.

Viac..  Komisia vyzýva poľnohospodárov, aby sa zúčastnili na prieskume o zjednodušení administratívy

Zatiaľ čo v častiach severného Stredozápadu predpovedajú silné sneženie a mrznúci dážď, Texas, Oklahoma, Arkansas a Louisiana očakávajú silné búrky a tornáda. Nie všade v Európe je však teplo – chladnejšie teploty a sneženie meteorológovia predpovedajú v častiach Škandinávie. V Moskve by mali teploty počas víkendu klesnúť na mínus 20.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Klimatická služba EÚ: Tohtoročný október bol najteplejším od začiatku meraní

Minulý mesiac bol najteplejším októbrom od začiatku meraní v roku 1940, oznámila v pondelok klimatická …

Consent choices