Hmlisté počasie. PHOTO: © European Union 2019 - Source : EP

Teplá zima láme teplotné rekordy naprieč európskym kontinentom

Januárové teploty dosiahli vo viacerých európskych krajinách rekordné hodnoty. Informuje o tom spravodajský portál BBC, podľa ktorého padli národné rekordy v ôsmich krajinách a regionálne v ďalších troch.

V poľskej Varšave v nedeľu namerali 18,9 stupňa Celzia, čo o štyri stupne prekonalo dovtedajší januárový rekord. V španielskom Bilbau vystúpala teplota až na 25,1 stupňa Celzia, čo bolo o viac ako desať stupňov viac ako je dlhodobý priemer. Novoročné  teploty v Bilbau podľa BBC zodpovedajú júlovým priemerom a v častiach Katalánska, vrátane Barcelony, dokonca v dôsledku sucha zaviedli obmedzenia na používanie vody.

Vo Švajčiarsku dosiahli teploty 20 stupňov Celzia a teplé počasie zasiahlo aj lyžiarske rezorty v Alpách, ktoré hlásia nedostatok snehu. Národné rekordy padli v Holandsku, Lichtenštajnsku, Litve, Lotyšsku, Českej republike, Poľsku, Dánsku a Bielorusku. Rekordy jednotlivých meracích staníc zase v Nemecku, Francúzsku a na Ukrajine.

BBC pritom konštatuje, že teplotné rekordy padajú neustále, no je nezvyčajné, že je medzi nimi rozdiel viac ako niekoľko desatín stupňa. Len pred niekoľkými dňami pritom Spojené kráľovstvo, Írsko, Francúzsko a Španielsko informovali, že rok 2022 bol dosiaľ najteplejší v ich záznamoch. Mierne počasie v Európe je zároveň v ostrom kontraste so Severnou Amerikou, ktorá čelí ďalším silným búrkam len niekoľko dní po tom, ako si tam smrtiaca arktická búrka vyžiadala viac ako 60 mŕtvych.

Viac..  DiscoverEU: Mladí Európania sa môžu opäť hlásiť o preukazy na cestovanie zadarmo

Zatiaľ čo v častiach severného Stredozápadu predpovedajú silné sneženie a mrznúci dážď, Texas, Oklahoma, Arkansas a Louisiana očakávajú silné búrky a tornáda. Nie všade v Európe je však teplo – chladnejšie teploty a sneženie meteorológovia predpovedajú v častiach Škandinávie. V Moskve by mali teploty počas víkendu klesnúť na mínus 20.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Klimatická služba EÚ: Tohtoročný október bol najteplejším od začiatku meraní

Minulý mesiac bol najteplejším októbrom od začiatku meraní v roku 1940, oznámila v pondelok klimatická …

Consent choices