bilcik
Vladimír Bilčík, europoslanec /Demokrati, EPP/. PHOTO: European Union 2022.

Vladimír Bilčík: Holodomor zapríčinili politické rozhodnutia Stalina a sovietskych politikov, ktorí tak chceli eliminovať ukrajinské hnutie nezávislosti

Holodomor: Parlament uznal sovietske vyhladovanie Ukrajincov za genocídu

• Súčasné ruské zločiny na Ukrajine pripomínajú minulosť
• Parlament vyzýva všetky krajiny a organizácie, aby uznali Holodomor za genocídu
• Ruský režim manipuluje historickou pamäťou za účelom vlastného prežitia

Europoslanci vyjadrujú poľutovanie nad tým, že 90 rokov po Holodomore sa Rusko opäť dopúšťa strašných zločinov na Ukrajine. „Nedostatok potravín sa síce počas hladomoru týkal aj Sovietskeho zväzu, no na Ukrajine bol oveľa vážnejší a vyžiadal si milióny obetí. c. Dnes, keď je svetová pozornosť zameraná na Ukrajinu, je vhodný čas na to, aby boli milióny mŕtvych Ukrajincov uznaní ako obete genocídy kvôli ich ukrajinskej národnosti. Som rád, že moja frakcia európskych ľudovcov vyzve Ruskú federáciu ako nástupcu Sovietskeho zväzu, aby uznala holodomor ako genocídu a ospravedlnila sa zaň,“ hovorí slovenský europoslanec Vladimír Bilčík /SPOLU, EPP/.

V uznesení, ktoré prijal Európsky parlament, uznal hladomor, ktorý spôsobil sovietsky režim na Ukrajine v rokoch 1932 – 1933, známy ako Holodomor, za genocídu. Poslanci dôrazne odsudzujú tieto činy, ktoré viedli k úmrtiam miliónov Ukrajincov, a vyzývajú všetky krajiny a organizácie, ktoré tak ešte neurobili, aby ich nasledovali a uznali Holodomor za genocídu.

Minulé odkazy na súčasnosť

Podľa Parlamentu glorifikácia totalitného sovietskeho režimu a oživenie kultu sovietskeho diktátora Josifa Stalina viedli k tomu, že Rusko je dnes štátnym sponzorom terorizmu. Poslanci tiež odsudzujú hrozné zločiny, ktoré dnes Rusko opäť pácha voči ukrajinskému ľudu, ako napríklad cielené ničenie ukrajinskej civilnej energetickej infraštruktúry počas zimy.

Viac..  V. Bilčík: O tom, čo robí Ficova vláda, nebudeme mlčať. Ďalšia debata o Slovensku v EP

Odkazujúc na sovietsku minulosť obsahuje uznesenie obvinenia voči súčasnému ruskému režimu z porušovania zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny, zo snahy zlikvidovať Ukrajinu ako národný štát a zničiť identitu a kultúru jej ľudu. Odsudzuje tiež skutočnosť, že prebiehajúca vojna spôsobila celosvetovú potravinovú krízu, pričom Rusko zničilo a rabovalo ukrajinské obilie a komplikovalo zabezpečenie jeho vývozu do najodkázanejších krajín sveta.

Okrem toho poslanci chcú, aby EÚ a tretie krajiny zvýšili informovanosť o udalostiach Holodomoru a iných zločinoch spáchaných sovietskym totalitným režimom a odsúdili súčasný ruský režim za manipuláciu s historickou pamäťou na účely vlastného prežitia, Parlament vyzýva Ruskú federáciu ako hlavného nástupcu Sovietskeho zväzu, aby sa ospravedlnila za tieto zločiny.

O red

Odporúčame pozrieť

Vladimír Bilčík: Dobrá správa pre všetkých, ktorým záleží na slobodných médiách

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Akt …

Consent choices