Leyen
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen. PHOTO: © European Union.

Prejav predsedníčky von der Leyenovej na medzinárodnej konferencii

Kolegovia lídri,
Vážený pán premiér Šaríf,
Vážený generálny tajomník Guterres,
dámy a páni.

Rada by som poďakovala premiérovi Šarífovi a generálnemu tajomníkovi Antoniu Guterresovi za túto konferenciu, ktorá sa konala v pravý čas.

Rok 2022 bol pre svet náročný. Práve sme prekonali pandémiu. A Rusko začalo brutálnu inváziu proti Ukrajine. Ale okrem toho Pakistan postihla jedna z najväčších prírodných katastrof kdekoľvek na svete. Smrteľné záplavy, ktoré postihli milióny ľudí. Zničila živobytie, úrodu a infraštruktúru a vyvinula tlak na najzraniteľnejších ľudí.

Európska únia – spolu so svojimi členskými štátmi – reagovala medzi prvými. Reakcia nášho tímu Európa na túto tragédiu bola okamžitá a zásadná. Rozsah ničivých následkov bol však obrovský. Obrovské plochy ornej pôdy a dedín zostali pod vodou celé mesiace. Podľa UNICEF-u takmer 10 miliónov dievčat a chlapcov naďalej potrebuje okamžitú pomoc. Preto je potrebná ďalšia podpora.

A my dnes schvaľujeme ambiciózny plán obnovy. Spájame sily s našimi partnermi, aby sme Pakistanu pomohli na ceste k obnove. Podpora nášho tímu Európa na obnovu Pakistanu predstavuje približne 500 miliónov eur – vrátane našej humanitárnej pomoci. EÚ a Pakistan sa práve dohodli na balíku vo výške 87 miliónov eur v súlade s našou stratégiou Global Gateway.

Viac..  E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

EÚ zároveň zvyšuje svoju humanitárnu pomoc o ďalších 10 miliónov eur, aby pokračovala v podpore postihnutých komunít. Humanitárna podpora tímu Európa pre Pakistan tak dosiahla 172 miliónov eur.

Dámy a páni,

budúcnosť Pakistanu je v rukách jeho obyvateľov. Prajem pakistanskej vláde veľa úspechov pri realizácii tohto ambiciózneho reformného plánu. Budeme naďalej pomáhať, a to aj prostredníctvom podpornej skupiny, ktorá sa vytvorí po tejto konferencii.

Prajem vám veľmi plodnú diskusiu.

Ďakujem.

O mam

Odporúčame pozrieť

letenky, lietadlo

V pakistane sa zrútilo lietadlo so 100 pasažiermi

V Pakistane sa zrútilo dopravné lietadlo typu Airbus A320 do obývanej časti Karačí. Na lietadle …

Consent choices