europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Týždeň v EP: Zahraničné zasahovanie, imunita poslancov, ceny potravín aj Eurobarometer

Europoslanci sa budú venovať opatreniam proti zahraničnému zasahovaniu do diania v EÚ, poslaneckej imunite a vplyvu inflácie na poľnohospodársku produkciu v EÚ a dostupnosť potravín.

Zákonodarcovia sa tiež budú zaoberať uľahčením prístupu k miestnym voľbám v EÚ pre občanov z iných krajín Únie, diskutovať budú aj o otázkach súvisiacich s hodnotami EÚ a s právnym štátom v Španielsku. Parlament tiež zverejní podrobné výsledky prieskumu Eurobarometer z konca roka 2022 a pripomenie si rok od úmrtia vtedajšieho predsedu EP Davida Sassoliho.

Zahraničné zasahovanie: diskusia o protiopatreniach

Osobitný výbor EP pre zahraničné zasahovanie do všetkých demokratických procesov v Európskej únii vrátane dezinformácií (INGE) bude vo štvrtok diskutovať o prvých návrhoch, ktoré by mali zabrániť zasahovaniu zahraničných aktérov do diania v EÚ. Predložený text sa okrem iného zaoberá aj možnými hrozbami pre európske voľby v roku 2024 a zdôrazňuje problém získavania elít v inštitúciách EÚ a členských štátoch Únie.

Imunita poslancov EP: posilnenie Európskej prokuratúry

Poslanci z Výboru EP pre ústavné veci (AFCO) budú diskutovať a hlasovať o pozmeňujúcich návrhoch k rokovaciemu poriadku EP, ktoré sa týkajú ochrany výsad a imunity poslancov a imunitného konania. Cieľom navrhovaných zmien je zosúladiť rokovací poriadok EP s mandátom Európskej prokuratúry. Nové pravidlá v prípade ich schválenia umožnia, aby o zbavenie poslaneckej imunity mohol požiadať aj hlavný európsky prokurátor.

Inflácia v poľnohospodárstve a jej vplyv na ceny potravín

Výbor EP pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka (AGRI) bude v pondelok diskutovať s komisárom Januszom Wojciechowskim o vplyve rastúcej inflácie na rozpočet Spoločnej poľnohospodárskej politiky a jej následkoch na cenovú dostupnosť potravín a krmiva v EÚ. V samostatnej rozprave budú poslanci diskutovať o ukrajinskej poľnohospodárskej produkcii a exporte.

Ochrana hodnôt EÚ v Španielsku

Poslanci z Výboru EP pre občianske veci, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) budú vo štvrtok diskutovať so španielskou ministerkou spravodlivosti Pilar Llop Cuenca o otázkach týkajúcich sa rešpektovania hodnôt EÚ v krajine. Rozprava sa pravdepodobne zameria na predložený návrh reformy justičného systému a stav španielskej súdnej rady, diskutovať sa však môže aj o novom zákone o demokratickej pamäti, najnovších zmenách trestného zákona, ako aj o poslednej správe Európskej komisie, ktorá sa zaoberá stavom právneho štátu v Španielsku.

Viac..  Zastúpenie EK na Slovensku: Výsadba stromov je výsledkom spoločného environmentálneho úsilia

Účasť občanov EÚ na miestnych voľbách v inom členskom štáte

Návrh na odstránenie prekážok, ktoré komplikujú občanom EÚ s pobytom v inej krajine Únie kandidatúru alebo hlasovanie v miestnych voľbách, budú vo štvrtok predmetom hlasovania poslancov z Výboru EP pre občianske veci, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE).

Eurobarometer: podrobné výsledky minuloročného prieskumu

Európsky parlament vo štvrtok zverejní podrobné výsledky prieskumu verejnej mienky Eurobarometer zameraného na obavy občanov EÚ a ich podporu Únie, ktorý sa uskutočnil v dňoch 12. októbra – 7. novembra 2022. 

Spomienka na zosnulého predsedu EP Davida Sassoliho

Poslanci si v stredu pripomenú prvé výročie smrti vtedajšieho predsedu EP Davida Sassoliho. Okrem pietnej spomienky v EP sa v tento deň uskutoční aj spomienková bohoslužba v Kostole Panny Márie Víťaznej v Bruseli (Sablon).

O mam

Odporúčame pozrieť

pollak vyrocie

Týždeň v EP: Inflácia, stabilita bánk, ochrana životného prostredia a vypočutie Martina Klusa

Europoslanci tento týždeň vypočujú slovenského kandidáta na post člena Dvora audítorov. Zaoberať sa budú aj …

Consent choices