jurzyca
Eugen Jurzyca, europoslanec /SaS, ECR/. PHOTO: European Union 2022.

Eugen Jurzyca: Čo sa podarilo minulý rok a čo nás v Európskom parlamente čaká v roku 2023

Európskej únii sa v roku 2022 podarilo až prekvapujúco rýchlo znížiť energetickú závislosť na Rusku, integrovať relatívne veľký počet Ukrajincov utekajúcich pred ruskou armádou. Pre Slovensko aj EÚ to znamená významný krok smerom k obrane demokracie a prosperujúcej ekonomiky.

Podarilo sa ubrániť jednotný trh napríklad s energiami a presadiť, že produkcia elektriny z jadra je považovaná za udržateľnú. Tieto kroky znamenajú pre Úniu a Slovensko dobrú správu z hľadiska hospodárskeho rastu a jeho udržateľnosti. Únii sa nepodarilo zastaviť rast cien, nepodarilo sa pripraviť konsolidačné plány pre znižovanie vysokých verejných dlhov členských štátov a nepodarilo sa významne zlepšiť meranie výsledkov projektov financovaných z európskeho rozpočtu.

Nepodarilo sa tiež zabezpečiť, aby prvým kritériom pri riešeniach klimatickej zmeny bola efektívnosť. Pre ľudí v Únii a na Slovensku to znamená zvýšenie rizika, že verejné dlhy sa stanú neudržateľnými, zvýšenie cien a zvýšenie pravdepodobnosti rastu daní.

V roku 2023 očakávam horúce diskusie o zmenách Paktu stability a rastu a o konsolidačných plánoch členských štátov. Verím, že výsledkom bude mechanizmus, ktorý zabráni nezodpovednému rastu dlhov a bude mať aj pozitívny vplyv na zníženie inflácie. Dôležité budú aj polemiky o komplexnej reforme trhu EÚ s elektrinou. Dúfam, že na konci dňa občan pocíti zvýšenú bezpečnosť dodávok a cenovú stabilitu energií. Dajú sa očakávať aj strety ohľadne nových iniciatív v riešení klimatickej zmeny a ohľadne dohody o minimálnej dani. V oboch prípadoch bude kľúčové prijať také riešenia, aby sme deklarované ciele dosiahli pri minimálnych nákladoch.

Viac..  Europarlament prijal smernicu o práci pre digitálne platformy

Myslím si, že v roku 2023 by sme sa v EÚ mali oveľa intenzívnejšie presadzovať zníženie verejných dlhov a zníženie inflácie. Kľúčovou bude naďalej bezpečnostná situácia na Ukrajine, ktorá si vyžiada pokračovanie pomoci Ukrajine a zrejme aj ďalšie sankcie voči agresorovi. Ekonomicky nás čakajú ťažké časy. Slabý rast sa zrejme zmení na recesiu a my by sme konečne mali prichádzať s väčším počtom opatrení zameraných na obnovu hospodárskeho rastu. Zásadné opatrenia si bude vyžadovať aj zvýšenie efektívnosti na riešenie klimatickej zmeny a na eliminovanie rastúceho protekcionizmu.

Eugen Jurzyca, europoslanec /SaS, ECR/.

O red

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Europoslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu

Európsky parlament vyzýva politické vedenie v EÚ a členské štáty, aby urýchlene a rázne bojovali …

Consent choices