nicholsonova
Lucia Ďuriš Nicholsonová, europoslankyňa /RE/. PHOTO: redakcia/red.

L. Ď. Nicholsonová: Otvorený list ministrovi zdravotníctva a riaditeľovi VšZP v prípade liečby 19-mesačného dievčatka

Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová dlhodobo upozorňuje na rozdielne prístupy k inovatívnym liekom medzi krajinami Európskej únie.  Podľa nej máme na Slovensku netrasparentný systém udeľovania výnimiek na nekategorizované lieky. Tentokrát s ním bojuje 19-mesačná Edita Rischerová, ktorá trpí spinálnou muskulárnou artrofiou.

Nicholsonová na zlú situáciu so schvaľovaním liekov upozorňuje od začiatku svojho mandátu v Európskom parlamente. Tvrdí, že z neprehľadného systému je potrebné odstrániť chaos a do rozhodovania zaviesť pravidlá. Aj v minulosti sa v prípade onkologických pacientok obrátila na ministerstvo zdravotníctva a riaditeľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne, urobila to aj teraz.

Ošetrujúca lekárka Eidty Rischerovej je presvedčená, že jednorazovo podaný liek Zolgensma ju môže zachrániť. Poisťovňa dievčatku odmietla udeliť výnimku. Čas beží. Liek Zolgensma musí Editka dostať pred dovŕšením dvoch rokov a tak zúfalá matka prosí ľudí o pomoc. Zbierka na najdrahší liek sveta však nie je riešenie. Musí dôjsť k systémovej zmene, aby sa pacienti ako Editka netopili v neprehľadnom mori udeľovania výnimiek, tvrdí europoslankyňa.

Otvorený list ministrovi zdravotníctva:

 

Viac..  Michal Wiezik o nezateplených budovách: Dalo by sa povedať, že zohrievame vesmír

Otvorený list generálnemu riaditeľovi VšZP:

O mam

Odporúčame pozrieť

Sassoli

Predsedu Európskeho parlamentu Davida Sassoliho hospitalizovali

Predsedu Európskeho parlamentu Davida Sassoliho v Taliansku hospitalizovali pre dysfunkciu jeho imunitného systému. V pondelok …

Consent choices