Europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Poprední zákonodarcovia EÚ odobrili protikorupčnú reformu europarlamentu

Vysokopostavení europoslanci sa vo štvrtok dohodli, že budú pokračovať v zásadnej revízii pravidiel upravujúcich prístup do Európskeho parlamentu a spôsobu, akým sa správa k lobistom. Reagujú tak na rozsiahly korupčný škandál z minulého roka.

Plány, ktoré predstavila predsedníčka parlamentu Roberta Metsolová, by zabránili bývalým zákonodarcom lobovať v mene podnikov alebo vlád krátko po odchode z funkcie a zverejnili by mená súčasných členov, ktorí porušia pravidlá europarlamentu. Predsedníčka chce tiež prísnejšie kontroly všetkých lobistov a zverejňovanie všetkých stretnutí, ktoré s nimi zákonodarcovia môžu mať. Zaviedli by sa aj náhodné kontroly finančných informácií poslancov a ich prepojenia na ktorúkoľvek krajinu mimo Európsku úniu.

Metsolovej tím tvrdí, že niektoré z jej návrhov by mohli byť predložené v priebehu týždňov, ak s tým budú súhlasiť politické skupiny. O zmenách sa rozhoduje mesiac po tom, čo belgické úrady zatkli štyroch ľudí na základe obvinení z korupcie, prania špinavých peňazí a účasti v zločineckej organizácii. Podozriví boli z toho, že prijali peniaze od katarských a marockých zástupcov, aby ovplyvnili rozhodovanie v Európskom parlamente. Katar a Maroko rázne odmietajú akúkoľvek účasť, ale parlament zastavil prácu na spisoch týkajúcich sa celého Kataru, kým sa neskončí vyšetrovanie.

Viac..  Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Situácia na Slovensku: Európsky parlament diskutoval o boji proti korupcii a právnom štáte

Plánované zrušenie kľúčových protikorupčných štruktúr na Slovensku a jeho dôsledky pre právny štát boli v …

Consent choices