cestovanie, koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Turistov možno refundovať pre obmedzenia proti COVID-19, rozhodol Súdny dvor

Cestujúci, ktorých zájazdy zmarilo zavedenie obmedzení v boji proti ochoreniu COVID-19, majú podľa Súdneho dvora Európskej únie nárok aspoň na čiastočnú refundáciu. Súdny dvor to oznámil vo štvrtok po tom, čo ho súd v nemeckom Mníchove požiadal o názor.

Mníchovský súd riešil prípad dvoch ľudí, ktorí si kúpili dvojtýždňový dovolenkový balík na španielskom ostrove Gran Canaria so začiatkom 13. marca 2020, na začiatku pandémie v Európe. Dvojica žiada 70-percentné zníženie ceny, keďže o dva dni neskôr tam zaviedli opatrenia, ako zatvorenie pláží či zákaz vychádzania, a oni sa museli predčasne vrátiť domov. Cestovná kancelária odmietla požadované zníženie z dôvodu, že nemôže niesť zodpovednosť za „všeobecné životné riziko“.

„Cestujúci má právo na zníženie ceny svojho balíka služieb, ak nesúlad cestovných služieb zahrnutých v balíku služieb je spôsobený obmedzeniami, ktoré boli v cieľovej destinácii uvalené na účely boja proti šíreniu infekčnej choroby, ako COVID-19,“ rozhodol súd. Podľa neho tiež nezáleží na tom, či sú podobné obmedzenia uložené v mieste bydliska cestujúceho alebo v iných krajinách.

Viac..  Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

Súd v Mníchove teraz musí posúdiť či obmedzenia v danom prípade „mohli predstavovať neplnenie alebo nesprávne plnenie“ zmluvy zo strany organizátora zájazdu.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

cestovanie

DiscoverEU: Mladí Európania sa môžu opäť hlásiť o preukazy na cestovanie zadarmo

Európska komisia (EK) v utorok spustila posledné kolo podávania prihlášok v rámci iniciatívy DiscoverEU. Skončí …

Consent choices