pollak
Peter Pollák, europoslanec /OĽaNO, EPP/. PHOTO: European Union 2022.

Peter Pollák: ​Riešenie rómskej problematiky je v nedohľadne

Pollák si myslí, že je potrebné dať si pozor na strany, ktoré rómsku tematiku zneužívajú alej aj na tie, ktoré napríklad spochybňujú holokaust. Povedal to v relácii TV JOJ Analýzy Na Hrane. „Pre mňa sú teroristi a fašisti jedna zločinecká banda, ktorá v politike nemá čo robiť,“ dodal.

Slovensko podľa Polláka dlhodobo nezvláda čerpať európske peniaze určené na vyriešenie rómskej tematiky. „Každá vláda deklaruje riešenie rómskej problematiky,“ dodal. Napríklad Košice podľa neho dokážu čerpať eurofondy na nové električky no nedokážu čerpať tie na iešenie rómskeho problému.

​Posledné programové obdobie sa podľa europoslanca Slovensko poučilo zo svojich chýb. „Je dôležité preklenúť politickú nevôľu mnohých obcí a miest, aby do týchto výziev šli,“ myslí si. Dodal, že v opačnom prípade môže prísť aj zásah priamo z Bruselu. V praxi to môže znamenať napríklad aj to, že z európskych peňazí obec nedostane nič, pokiaľ nebude investovať európske peniaze do riešenia rómskej problematiky.

„Sám som vyrastal v osade v Levoči a nepoznám tam ľudí, ktorí sa živia kradnutím,“ povedal s tým, že nevylučuje, že takí ľudia sú. „Všade sa nájdu čierne ovce, aj vraždu v Michalovciach vykonala čierna ovca,“ dodal s tým, že ostatní Rómovia sa voči tomu dištancovali. Pollák vyzval aj úrad splnomocnenca vlády pre rómskej komunity. „Prial by som si, aby ten úrad bol viac v teréne,“ dodal.

​Situácia po vražde v Michalovciach

​Pollák bol v prípade vraždy v Michalovciach priamo na mieste a s ďalšími Rómami zapálil sviečku za zosnulú Eriku. „Je to najväčšia angažovanosť,“ skonštatoval. „Najviac ju naštartoval Marian Kotleba,“ povedal s tým, že s polepenými autami znakmi ĽSNS „otravoval Michalovčanov“ s výzvami na vytvorenie domobrany či slovami o „zatočení s cigánskymi parazitmi“.

Viac..  Martin Hojsík: Umelá inteligancia dokáže nielen pomôcť, ale vie byť aj veľmi zlým pánom

​“Hovorí to človek, ktorý roky hanobí rôzne rasy, velebí fašistický režim. Ak to počujete od takéhoto človeka, vzbudí to vo vás nejakú emóciu,“ povedal s tým, že Rómovia majú preto potrebu povedať lídrovi ĽSNNS, čo si o ňom myslia.

Predseda Únie Rómov Slovenska František Tanko v pondelok (9.1.) vystúpil pred novinárov a hovoril, že podobná nenávisť a zhadzovanie viny na Rómov sa nedá znášať dlhodobo. „Ten problém tu existuje, roky sa kamufluje,“ reagoval Pollák s tým, že Slovensko nedokázalo využiť možnosti EÚ. „Zvýšená miera chudoby má svoje znaky a zvýšená miera kriminality je jedným z jej znakov,“ povedal s dodatkom, že rovnako ide aj o závislosti.

Ďalšie informácie nájdete na www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: Novinárom musíme zaručiť, aby nepísali pod tlakom, ale slobodne

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Akt …

Consent choices