europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Europarlament žiada ďalšie sankcie proti iránskemu režimu

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) žiadajú, aby všetky osoby zodpovedné za porušovanie ľudských práv v Iráne čelili sankciám Európskej únie (EÚ) a tiež, aby sa dostal Zbor islamských revolučných gárd na zoznam teroristov. EP o tom informuje prostredníctvom svojej oficiálnej webstránky.

Očividné ignorovanie ľudskej dôstojnosti a demokratických ašpirácií občanov zo strany iránskeho režimu, ako aj jeho podpora Rusku „si vyžadujú upraviť pozíciu EÚ voči Iránu“, uvádza sa v rezolúcii prijatej vo štvrtok.

Europoslanci vyzývajú Úniu, aby rozšírila zoznam sankcií tak, aby zahŕňal všetky osoby a subjekty zodpovedné za porušovanie ľudských práv a ich rodinných príslušníkov vrátane najvyššieho vodcu Alího Chámeneího, prezidenta Ebráhíma Raísího, generálneho prokurátora Mohammada Džafara Montazeriho a všetkých podnikov prepojených so Zborom islamských revolučných gárd (IRGC).

Radu a členské štáty tiež vyzvali, aby do zoznamu teroristov EÚ zaradili IRGC a jej pomocné sily vrátane polovojenských milícií Basídž a jednotiek Kuds. Každá krajina, v ktorej IRGC realizuje vojenské, ekonomické alebo informačné operácie, by s ňou mala prerušiť a zakázať väzby.

Europarlament zároveň dôrazne odsúdil tresty smrti a popravy pokojných demonštrantov v Iráne a vyzval iránske orgány, aby ukončili represie proti svojim vlastným občanom. Poslanci EP vyzvali orgány islamskej republiky, aby zabezpečili okamžité a bezpodmienečné prepustenie všetkých demonštrantov odsúdených na smrť a odsúdili skutočnosť, že režim využíva trestné konanie a trest smrti s cieľom potlačiť nesúhlas a potrestať ľudí za uplatňovanie ich základných práv. Tí, ktorí sú zodpovední za zabitie stoviek demonštrantov, musia podľa nich stáť pred súdom. Rezolúcia tiež vyzýva na „rozšírenie reštriktívnych opatrení“ voči Iránu, keďže Rusku naďalej poskytuje drony a plánuje mu tiež poskytnúť rakety zem-zem.

Viac..  Komisia začala vyšetrovanie nesúladu podľa aktu o digitálnych trhoch voči spoločnostiam Alphabet, Apple a Meta

Poslanci napokon vyjadrili hlboké znepokojenie nad štrukturálnymi nadnárodnými represiami, ktoré vykonávajú orgány islamskej republiky vrátane špionáže a atentátov proti iránskej diaspóre žijúcej v EÚ a vyzvali Úniu i členské štáty, aby výraznejšie chránili dotknuté osoby pred takýmito represiami.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices