Solidarita s Ukrajinou. PHOTO: © European Union 2022 - Source : EP

Maďarsko údajne zablokovalo pomoc Ukrajine za 500 miliónov eur

Maďarsko údajne zablokovalo vojenskú pomoc Ukrajine od Európskej únie (EÚ) v objeme zhruba 500 miliónov eur. Informuje o tom spravodajský portál Sky News s odvolaním sa na poľské rádio RMF 24.

Členské štáty EÚ hlasovali o návrhoch o vyčlenení pomoci z Európskeho mierového nástroja. Očakáva sa, že krajiny teraz budú vytvárať tlak na Maďarsko, keď sa ich ministri zahraničia stretnú v pondelok. V decembri Budapešť blokovala balík pomoci Ukrajine v hodnote 18 miliárd eur.

Traja diplomati z rôznych krajín Európskej únie (EÚ) portálu Euronews potvrdili, že Maďarsko zatiaľ vetuje vyplatenie prostriedkov z Európskeho mierového nástroja, pričom jeden zo zdrojov to označil za „porušenie džentlmenskej dohody“ a „pokus o podkopanie jednoty EÚ“. Euronews kontaktoval maďarské úrady so žiadosťou o reakciu.

Rokovania v pracovnej skupine podľa jedného z diplomatov ďalej pokračujú a problému by sa mali venovať na pondelkovom stretnutí ministrov zahraničných vecí. Ako pripomína Euronews, keďže sa to týka zahraničných vecí, je na uvoľnenie prostriedkov potrebný jednomyseľný súhlas všetkých 27 členských štátov.

Viac..  M. Šimečka: Do europarlamentu posielame aktívnych odborníkov, voľby chceme vyhrať

EÚ dosiaľ v šiestich tranžiach vyplatila Ukrajine cez EPF na vojenské vybavenie 3,1 miliardy eur, teda viac ako polovicu z 5,5 miliardy eur alokovaných do fondu na obdobie 2021 – 2027.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Miriam Lexmann: Na stole máme balík 50 mld eur, ktorý má pomôcť trpiacim Ukrajincom. VIDEOBLOG

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices