eurozona
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Medziročná inflácia v eurozóne v decembri klesla na 9,2 %

Medziročná inflácia v eurozóne v decembri klesla na 9,2 % z novembrovej úrovne 10,1 %. Pred rokom pritom bola na piatich percentách. V celej Európskej únii (EÚ) inflácia v decembri tiež spomalila, keď klesla na 10,4 % z 11,1 % v novembri, pričom pred rokom bola na úrovni 5,3 %. Vyplýva to z údajov, ktoré v stredu zverejnil štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Najnižšiu medziročnú mieru registrovali v Španielsku (5,5 %), Luxembursku (6,2 %) a Francúzsku (6,7 %) a, naopak, najvyššia bola v Maďarsku (25 %), Lotyšsku (20,7 %) a Litve (20 %). V porovnaní s novembrom sa medziročná inflácia znížila v 22 členských štátoch Únie, vo dvoch bola stabilná a v troch stúpla.

Na Slovensku sa medziročná inflácia v decembri spomalila, a to na 15 percent z novembrových 15,1 percenta, pričom v decembri 2021 bola na úrovni 5,1 percenta.

Viac..  J. Nagel: Je čoraz pravdepodobnejšie, že ECB pred letnou prestávkou zníži sadzby

Najviac v eurozóne v decembri k inflácii prispeli potraviny, alkohol a tabak (+ 2,88 percentuálneho bodu, pb), za ktorými nasledovali energie (+2,79 pb), služby (+1,83 pb) a priemyselné tovary (+1,70 pb).

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Európska centrálna banka (ECB) je stále viac presvedčená, že inflácia v eurozóne klesne späť na …

Consent choices