rakovina, zdravie
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Štartuje európska iniciatíva zameraná na diagnostické zobrazovanie v onkológii

Európska komisia v pondelok formálne štartuje európsku iniciatívu zameranú na diagnostické zobrazovanie v onkológii. Chce ňou podporovať poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, výskumné inštitúcie a inovátorov, aby mohli čo najlepšie využívať inovačné riešenia liečby rakoviny a starostlivosti o onkologických pacientov založené na údajoch. Komisia o tom informuje na svojej webstránke.

Iniciatíva zahŕňa vytvorenie digitálnej infraštruktúry, v ktorej sa spoja zdroje s databázami údajov z diagnostického zobrazovania v onkológii z celej Európskej únie. Na jej koncipovaní budú spolupracovať významné európske výskumné organizácie, inštitúcie a spoločnosti. Infraštruktúra poskytne európskym klinickým pracovníkom, výskumníkom a inovátorom prístup k obrovskému množstvu údajov zo zobrazovania v onkológii, podporí testovanie a vývoj nástrojov personalizovanej medicíny na dosiahnutie pokroku v diagnostike a liečbe rakoviny a podporí vytvorenie nových a interoperabilitu existujúcich súborov údajov zo zobrazovania v onkológii, v súlade s Európskou dátovou stratégiou. Bude pritom dodržiavať vysoké etické štandardy, bezpečnosť a ochranu osobných údajov.

Iniciatíva zameraná na diagnostické zobrazovanie v onkológii, ktorá je hlavnou akciou európskeho plánu na boj proti rakovine, už v pondelok odštartovala svoje dva projekty. Prvý je EuCanImage (EUCAIM) a druhý zariadenie na testovanie a experimentovanie v oblasti umelej inteligencie pre zdravie (ZTE – zdravie).

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Koncepcia celoeurópskej digitálnej infraštruktúry by mala byť podľa očakávaní dokončená do decembra 2023. Zavedú sa tiež mechanizmy na spoluprácu. Poskytovatelia údajov sa potom budú môcť pripojiť na novú európsku združenú platformu, ktorej prvú verziu EÚ spustí do konca budúceho roka a konečnú do konca roka 2025. Úplné fungovanie digitálnej infraštruktúry je plánované na rok 2026.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

ockovanie

Komisia odporúča nové opatrenia týkajúce sa rakoviny, ktorej možno predchádzať očkovaním

Európska komisia predložila odporúčanie na podporu členským štátom v ich úsilí o prevenciu rakoviny pomocou …

Consent choices