MIgranti v Grécku.

Grécky minister vyzval Európu na pomoc s migráciou

Grécky minister civilnej ochrany Takis Theodorikakos vyzval Európu na pomoc pri riešení migrácie. Pri návšteve rozširujúceho sa hraničného plota na severovýchode krajiny s veľvyslancami ďalších krajín Európskej únie (EÚ), Švajčiarska a Spojeného kráľovstva pripomenul, že grécka hranica je tiež vonkajšou hranicou Únie.

Ochrana hranice „potrebuje podporu európskej verejnej mienky, samotnej Európskej únie a jej jednotlivých členov,“ prízvukoval Theodorikakos. „Našou neochvejnou pozíciou je, že členské štáty prvého prijatia nemôžu byť jedinými európskymi destináciami migrantov,“ dodal s tým, že medzi členskými štátmi je nutná aj solidarita, delenie sa o povinnosti a úzka koordinácia.

Cyperský veľvyslanec Kyriakos Kenevezos sa vyjadril v podobnom duchu a povedal, že je „potrebné pochopenie“ od krajín, ktoré nemajú vonkajšie hranice EÚ. Britský veľvyslanec Matthew Lodge sa zas vyjadril, že „našou prioritou je chrániť ľudský život a dôstojnosť ohrozenú sieťami obchodníkov s ľuďmi… aj keď už nie sme členom EÚ, úzko spolupracujeme“.

Viac..  Lídri EÚ podporili plán na použitie výnosov z ruských aktív v prospech Ukrajiny

Theodorikakos uviedol, že vlani Grécko zabránilo nelegálnemu vstupu zhruba 260-tisíc migrantov a zatklo 1 500 prevádzačov. Európska agentúra pre pohraničnú a pobrežnú stráž Frontex vyšle do Grécka 400 pohraničníkov, ktorí sa pridajú k 1 800-členným silám, povedal tiež minister. Už vo februári by malo prísť 250 členov Frontexu.

Spomenutý plot pri hranici s Tureckom má v súčasnosti 27 kilometrov a podľa gréckych úradov pomáha chrániť ďalších 10 kilometrov. V súčasnosti budujú ďalší úsek dlhý 35 kilometrov. Cieľom je, aby plot pokrýval väčšinu 192-kilometrov dlhej hranice.

(SITA)

O mam

Consent choices