Univerzitná nemocnica Bratislava môže čerpať eurofondy v hodnote až 18,5 mil. eur

Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) môže vďaka projektu Integrovaný regionálny operačný program (IROP), ktorý predstavuje pomoc z fondov EÚ, vôbec prvýkrát čerpať eurofondy v hodnote až 18,5 mil. eur. Ako informovala hovorkyňa nemocnice Eva Kliská, časť prostriedkov už bola využitá na nákup prístrojového vybavenia a modernizáciu priestorov.

Od nástupu nového vedenia UNB postupne od polovice minulého roka do nemocnice prichádzajú prvé prístroje. „Medzi moje priority v rámci skvalitnenia poskytovania zdravotnej starostlivosti patrí aj efektívne čerpanie eurofondov. Tento projekt považujem za jedinečnú príležitosť pre masívnu obnovu prístrojového vybavenia a tiež vybudovania nových, moderných priestorov, ktoré budú slúžiť pacientom a kvalita zdravotnej starostlivosti sa aj týmto posunie opäť o level vyššie,“ poznamenal riaditeľ UNB Alexander Mayer.

Z eurofondov plánujú nakúpiť takmer dvetisíc prístrojov a vybudovať nové moderné a multifunkčné operačné sály. „Na jednotlivých pracoviskách najväčšej slovenskej nemocnice už pribudli nové, moderné prístroje, ktoré sú nevyhnutné pri modernizácii a skvalitňovaní starostlivosti o pacientov,“ priblížila hovorkyňa UNB s tým, že v súčasnosti prebieha vyhodnocovanie ponúk v súťaži verejného obstarávania na vybudovanie spondylochirurgie, nákup anesteziologických prístrojov a tiež defibrilátorov v hodnote viac ako 10,5 mil. eur.

Počas niekoľkých týždňov budú do nemocnice dodané operačné mikroskopy, vyšetrovacie jednotky a tiež zubolekárska zostava, ktorá bude súčasťou prístrojovej obnovy na Klinike ústnej, čeľustnej a tvárovej chirurgie v Nemocnici Ružinov. Všetky tieto prístroje sú v hodnote takmer milión eur. „V mesiaci január budú vyhlásené ďalšie súťaže na verejné obstarávanie v hodnote viac ako 5,69 mil. eur do ktorých spadajú endoskopické prístroje, sterilizačná technika, RTG prístroje, ale aj zariadenie kuchyne,“ dodala Kliská.

Viac..  Dovoz zbraní do Európy sa za posledných päť rokov takmer zdvojnásobil

V najbližších týždňoch pribudnú na pracoviská novorodeneckých oddelení UNB nové resuscitačné lôžka pre novorodencov a na gynekologické kliniky zase hybridné pôrodné lôžka. „Veríme, že takto postupne zmodernizujeme všetky pracoviská v našej nemocnici a zefektívnime tak nielen prácu našich zdravotníkov, ale benefitovať z tejto investície budú predovšetkým naši pacienti“, uzavrel Mayer.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR je presvedčené, že na pozastavenie plánu obnovy a odolnosti neexistujú dôvody. …

Consent choices