jurzyca
Eugen Jurzyca, europoslanec /SaS, ECR/. PHOTO: redakcia/red.

Eugen Jurzyca: Švédske predsedníctvo ma zaujalo bojom proti vysokým dlhom a inflácii

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE.

Švédske predsedníctvo v Rade EÚ je po Francúzsku a Českej republike posledným z trojice súčasných predsedníctiev a predstavuje poslednú kapitolu spoločného 18-mesačného programu predsedníctva. Každé predsedníctvo má však aj svoje vlastné priority.

Štyri priority švédskeho predsedníctva sú:

  • Bezpečnosť – jednota
  • Odolnosť – konkurencieschopnosť
  • Prosperita – ekologická a energetická transformácia
  • Demokratické hodnoty a právny štát – náš základ

Čo švédski europoslanci očakávajú od predsedníctva

Energetika je pre poslancov Európskeho parlamentu dôležitou výzvou. Tomas Tobé (EPP) hovorí, že bezpečnosť a energetika budú počas švédskeho predsedníctva kľúčovými témami: „Musíme udržať Európu pohromade a zvýšiť našu podporu Ukrajine pri riešení bezpečnostnej politickej situácie.“ Má tiež veľké očakávania, že Švédsko zvýši konkurencieschopnosť EÚ. „Mala by existovať jasná agenda EÚ na zvýšenie konkurencieschopnosti, posilnenie rastu a zvýšenie obchodu. Švédsko by malo využiť predsedníctvo na to, aby sa pohlo týmto smerom. Dôležité budú aj ďalšie kroky v boji proti organizovanému zločinu, ako aj napredovanie v Pakte o migrácii,“ vyjadril sa europoslanec.

Helene Fritzonová (S&D) uviedla, že demokracia, klíma a rovnosť sú oblasti, v ktorých má Švédsko tradične skvelú povesť, ale že má pochybnosti o novozvolenej švédskej stredopravej vláde, najmä v čase krízy a vojny v Európe. „Vyžaduje si to vedenie s politickou odvahou a zodpovednosťou za budúcnosť. Mám veľké obavy, ako to konzervatívna vláda splní. Politika v oblasti klímy a rovnosti už bola demontovaná a otázky demokracie sa uprednostňujú,“ povedala a dodala: „Chcela by som, aby EÚ stála na čele ekologickej a spravodlivej transformácie.

Abir Al-Sahlani (Renew) má veľkú nádej, že švédske predsedníctvo bude brániť právny štát, transparentnosť a hospodársky liberalizmus. „Že zabezpečí, aby EÚ mala vo svete silný hlas – a zároveň prispeje k živej diskusii o EÚ, v rámci ktorej sa posilní mediálne pokrytie záležitostí EÚ,“ povedala. Al-Sahlaniová uviedla, že najdôležitejšími témami počas predsedníctva budú klíma, energetika a migrácia: „Vládna reštriktívna migračná politika na vnútroštátnej úrovni je prinajmenšom červenou vlajkou.“

Alice Kuhnke (Zelení/EFA) uviedla, že má nízke očakávania: „Švédska vláda už znížila svoje ambície pri riešení klimatickej krízy… Nemáme čas čakať, klimatická kríza je tu a teraz, a preto by švédske predsedníctvo malo prispieť k výraznému zvýšeniu ambícií EÚ.“

Charlie Weimers (ECR) uviedol, že okrem posilnenia konkurencieschopnosti a zvýšenia obchodu by bol rád, keby predsedníctvo pokračovalo v práci Francúzska a Česka na prísnejších pravidlách financovania EÚ. „Vieme, že EÚ by nikdy neschválila poskytnutie miliónov krajne pravicovým organizáciám, ktorých lídri sa dopustili antisemitských, mizogýnnych alebo homofóbnych vyhlásení. Bohužiaľ, to neplatí pre všetok extrémizmus. Zmeniť pravidlá financovania EÚ tak, aby nezvýhodňovali islamistov, by malo byť dôležitým cieľom švédskeho predsedníctva.

Viac..  Rozšírenie a reforma EÚ: Poslanci žiadajú odvážne rozhodnutia

Malin Björk (Ľavica) vyjadrila obavy z toho, že nová vláda prevezme vedenie EÚ: „Poznám mnohých, ktorí rovnako ako ja pociťujú obavy z toho, že Švédsko teraz preberá predsedníctvo EÚ. Dúfam však, že prekvapí a jasne sa postaví za demokraciu a právny štát v krajinách ako Poľsko a Maďarsko a bude sa zasadzovať za ambicióznu klimatickú politiku a humánnu migračnú politiku.“

Španielsko prevezme predsedníctvo EÚ v druhej polovici roka 2023 a spolu s Belgickom a Maďarskom vytvorí ďalšiu predsednícku trojicu.

O red

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca: Boj proti klimatickej zmene je jeden z najviac investičných projektov v histórii ľudstva

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices