simecka
Michal Šimečka, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: redakcia/red.

Michal Šimečka: Rozmach počítačových hier je globálny fenomén, musíme však viac chrániť deti

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE.

Ochrana hráčov a podpora rastu v sektore videohier

• Hráči musia byť lepšie chránení pred manipulatívnymi praktikami a závislosťou
• Detské hry musia brať do úvahy ich vek, práva a zraniteľné miesta
• Sektor videohier má obrovský potenciál pre rast a inovácie, ale potrebuje podporu

Parlament vyzval, aby boli hráči videohier lepšie chránení pred závislosťou a inými manipulatívnymi praktikami, pričom zdôraznil potenciál tohto inovatívneho sektora.

Osobitné opatrenia na ochranu detí

V správe, ktorá bola prijatá 577 hlasmi za, pričom 56 bolo proti a 15 sa zdržalo hlasovania, sa požadujú harmonizované pravidlá s cieľom poskytnúť rodičom dobrý prehľad a kontrolu nad tým, aké hry hrajú ich deti, ako aj o tom, koľko času takto strávia a koľko peňazí pri tom minú. Poslanci požadujú jasnejšie informácie o obsahu, politike nákupu v rámci hry a cieľovej vekovej skupine hier, ideálne v súlade so systémom celoeurópskych informácií o hrách (PEGI), ktorý sa už používa v 38 krajinách.

Chcú tiež osobitne chrániť neplnoleté osoby pred výzvami na nákupy v hre a pred zapojením sa do takzvaného chovu zlata, t. j. praktiky predaja predmetov získaných v hre za skutočné peniaze, keďže to môže súvisieť s finančnou kriminalitou a porušovaním ľudských práv. Okrem toho by sa vývojári hier mali vyhýbať navrhovaniu hier, ktoré vedú k závislosti a mali by brať do úvahy vek, práva a zraniteľné miesta detí.

Viac..  Komisia začala vyšetrovanie nesúladu podľa aktu o digitálnych trhoch voči spoločnostiam Alphabet, Apple a Meta

Posilnená ochrana spotrebiteľa v súlade s pravidlami EÚ

Podľa poslancov by vývojári videohier mali uprednostňovať aj ochranu údajov, rodovú rovnováhu a bezpečnosť hráčov a nemali by diskriminovať ľudí so zdravotným znevýhodnením. Zdôrazňujú, že zrušenie predplatného hier musí byť rovnako jednoduché ako prihlásenie sa k nim. Pravidlá nákupu, vrátenia hier a pravidlá vrátenia peňazí musia byť v súlade s pravidlami EÚ a vnútroštátne orgány musia ukončiť nezákonné praktiky, ktoré umožňujú hráčom vymieňať si, predávať alebo stávkovať na herných stránkach.

Nové európske ocenenie pre videohry

Parlament uznáva hodnotu a potenciál odvetvia videohier a chce podporiť jeho ďalší rozvoj. Na tento účel poslanci navrhujú zriadiť každoročné európske ocenenie online videohier a žiadajú Komisiu, aby predložila európsku stratégiu videohier, ktorá by pomohla tomuto kreatívnemu a kultúrnemu sektoru naplno využiť jeho potenciál.

O red

Odporúčame pozrieť

simecka

M. Šimečka: Do europarlamentu posielame aktívnych odborníkov, voľby chceme vyhrať

Progresívne Slovensko predstavilo svoju kandidátku do európskych volieb. Povedie ju bývalý premiér Ľudovít Ódor a …

Consent choices