Vlajky Ukrajina - EÚ. PHOTO: PHOTO: © European Union 2022 - EP

Multiinštitucionálna platforma EÚ pre koordináciu darcov na podporu Ukrajiny začala činnosť

Tento týždeň začala svoju činnosť Multiinštitucionálna platforma pre koordináciu darcov na podporu procesu opráv, obnovy a rekonštrukcie Ukrajiny. Platforma umožní úzku koordináciu medzinárodných darcov a finančných organizácií a zabezpečí poskytnutie pomoci koherentným, transparentným a zodpovedným spôsobom. Na svojej webstránke o tom informuje Európska komisia.

Na prvom stretnutí platformy, ktoré sa uskutočnilo prostredníctvom videokonferencie, sa stretli poprední predstavitelia Ukrajiny, Európskej únie (EÚ), krajín G7, Európskej investičnej banky, Európskej banky pre obnovu a rozvoj, Medzinárodného menového fondu a Svetovej banky. Postupom času sa k platforme budú môcť pripojiť aj ďalší darcovia. Stretnutie štartuje širší proces s cieľom zabezpečiť lepšiu koordináciu medzi všetkými kľúčovými hráčmi, ktorí poskytujú krátkodobú aj dlhodobú pomoc.

„EÚ je odhodlaná naďalej zohrávať významnú úlohu pri podpore procesu obnovy a rekonštrukcie na Ukrajine, ktorý je pevne ukotvený na jej ceste k EÚ, a zabezpečiť, aby investície išli ruka v ruke s reformami,“ uvádza sa v tlačovej správe Komisie. Únia, členské štáty a európske finančné inštitúcie dosiaľ sprístupnili pomoc Ukrajine, a to finančnú, rozpočtovú, núdzovú, humanitárnu aj vojenskú, v hodnote 49 miliárd eur.

Viac..  Prezident Európskej rady pre inovácie sa stretol s inovačnou špičkou Slovenska

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Európsky parlament v utorok schválil predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň …

Consent choices