obnovitelne zdroje energie
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Produkcia elektriny z obnoviteľných zdrojov je v EÚ na vzostupe

Elektrina z obnoviteľných zdrojov je v Európskej únii (EÚ) na vzostupe. Výroba elektriny z obnoviteľných zdrojov energie sa v absolútnom vyjadrení v období rokov 2020 – 2021 zvýšila takmer o päť percent. Zvýšila sa však aj hrubá spotreba elektriny, najmä pre oživenie ekonomiky po zrušení pandemických obmedzení, v dôsledku čoho sa podiel obnoviteľných zdrojov energie na hrubej spotrebe elektriny v EÚ zvýšil iba o 0,1 percentuálneho bodu, z 37,4 percenta v roku 2020 na 37,5 percenta v roku 2021. Na svojej webstránke o tom informuje štatistický úrad EÚ Eurostat.

Najväčší podiel na produkcii elektriny z obnoviteľných zdrojov mali veterné elektrárne a hydroelektrárne, na ktoré pripadali viac ako dve tretiny výroby (37 % a 32 %). Zostávajúca jedna tretina zahŕňala solárnu energiu (15 %), tuhé biopalivá (7 %) a ďalšie obnoviteľné zdroje. Najrýchlejšie expandujúcim zdrojom obnoviteľnej energie je solárna, ktorá v roku 2008 predstavovala len jedno percento elektriny spotrebovanej v EÚ.

V roku 2021 boli vyrobené z obnoviteľných zdrojov viac ako tri štvrtiny hrubej spotreby elektriny v Rakúsku (76,2 %) a Švédsku (75,7 %). Rakúsko sa spoliehalo najmä na hydroelektrárne, Švédsko okrem nich aj na veterné elektrárne. Vysokú spotrebu elektriny z obnoviteľných zdrojov mali následne Dánsko (62,6 %, prevažne veterná energia), Portugalsko (58,4 %, veterná a hydroenergia) a Chorvátsko (53,5 %, prevažne hydroenergia). Členské štáty s najmenším podielom obnoviteľnej energie boli Malta (9,7 %), Maďarsko (13,7 %), Luxembursko (14,2 %), Česko (14,5 %) a Cyprus (14,8 %). Na Slovensku bol podiel elektriny z obnoviteľných zdrojov 22,4 %.

Viac..  E. Jurzyca: Ochota Slovákov vynakladať peniaze na zelené projekty naďalej klesá

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

wiezik

Slovensko má potenciál využitia geotermálnej energie, tvrdí europoslanec Michal Wiezik

Na otázky o obnoviteľných zdrojoch priamo z Bruselu odpovedal poslanec Európskeho parlamentu Michal Wiezik (PS, …

Consent choices