Putin
Ruský prezident Vladimir Putin. PHOTO: © European Union.

Rada EÚ predĺžila všetky ekonomické sankcie voči Rusku do konca júla

Rada EÚ rozhodla o predĺžení reštriktívnych opatrení namierených proti niektorým sektorom ruskej ekonomiky o šesť mesiacov, a to do 31. júla tohto roka. Informovala o tom tlačová služba Rady EÚ.

Tieto sankcie prvýkrát zaviedli v roku 2014 v reakcii na kroky Ruska, ktoré destabilizovali situáciu na Ukrajine. Od februára 2022 boli výrazne rozšírené v dôsledku nevyprovokovanej a neopodstatnenej vojenskej agresie Ruska proti Ukrajine.

V súčasnosti sankcie pozostávajú zo širokého spektra sektorových opatrení vrátane obmedzení obchodu, financií, technológií a tovaru s dvojakým použitím, priemyslu, dopravy a luxusného tovaru. Zahŕňajú aj zákaz dovozu alebo prepravy surovej ropy a určitých ropných produktov z Ruska do Európskej únie po mori, odpojenie niekoľkých ruských bánk od systému SWIFT a pozastavenie vysielania a licencie niekoľkých dezinformačných médií podporovaných Kremľom.

Viac..  Lídri EÚ riešia otázku hospodárskej budúcnosti a konkurencieschopnosti Európy

V decembri minulého roka Rada EÚ definitívne schválila deviaty balík sankcií voči Rusku. V súčasnosti členské štáty Únie pracujú na desiatom balíku opatrení proti Rusku, ktorý by mal vstúpiť do platnosti vo februári.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices