Europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Týždeň v EP: Pracovníci digitálnych platforiem, podpora Ukrajiny, azyl a migrácia, politická reklama  

Europoslanci budú počas plenárneho zasadnutia v Bruseli hlasovať o mandáte na rokovania s členskými štátmi o konečnej podobe nových pravidiel EÚ v oblasti digitálnych pracovných platforiem.

Parlament bude diskutovať aj o samite EÚ-Ukrajina, ktorý sa uskutoční v piatok 3. februára. Poslanci tiež pred zasadnutím Európskej rady, ktoré je naplánované na 9. – 10. februára, predostrú svoje očakávania v oblasti azylových a migračných pravidiel EÚ. Plénum bude hlasovať aj o nových pravidlách politickej reklamy a diskutovať o situácii v Afganistane. Zaoberať sa bude i najnovším rozšírením zoznamu krajín, ktoré z pohľadu prania špinavých peňazí a financovania terorizmu považuje Európska únia za vysokorizikové. V Bruseli zasadnú aj parlamentné výbory. Tie sa okrem iného zamerajú na možnosti, ako zvýšiť vojenskú a finančnú podporu Ukrajine.

Nové pravidlá na ochranu pracovníkov digitálnych platforiem

Poslanci budú vo štvrtok rozhodovať o tom, či podporia predložené znenie rokovacieho mandátu Európskeho parlamentu z dielne Výboru EP pre zamestnanosť a sociálne veci (EMPL), ktorý sa týka budúcich pravidiel zameraných na lepšiu ochranu pracovníkov digitálnych platforiem. Nové pravidlá, na ktorých konečnom znení sa musia poslanci dohodnúť s ministrami členských štátov, by mali upravovať spôsob, ako pri pracovníkoch platforiem správne určiť ich postavenie v zamestnaní. Smernica by tiež mala regulovať využívanie algoritmov a umelej inteligencie na monitorovanie a hodnotenie pracovníkov zo strany digitálnych platforiem.

Priority poslancov pred samitom EÚ-Ukrajina a väčšia podpora Kyjeva

Zákonodarcovia sa vo štvrtok v rámci plenárnej rozpravy so zástupcami Rady a Komisie zamerajú na pripravovaný samit EÚ-Ukrajina, ktorý by sa mal uskutočniť v piatok 3. februára. Poslanci pravdepodobne opätovne zdôraznia nevyhnutnosť pokračujúcej podpory Ukrajiny zo strany Európskej únie, potrebu zriadenia osobitného tribunálu pre zločin ruskej agresie a podporu urýchlenému nasadeniu moderných zbraní a systému protivzdušnej obrany ďalšej generácie na Ukrajine.

V utorok budú poslanci z Výboru EP pre zahraničné veci (AFET) a Podvýboru EP pre bezpečnosť a obranu (SEDE) diskutovať s vedúcim kancelárie ukrajinského prezidenta Andrijom Jermakom a bývalým generálnym tajomníkom NATO Andersom Foghom Rasmussenom o nimi vypracovanom Kyjevskom bezpečnostnom pakte, ktorý navrhuje zvýšenie vojenskej a finančnej podpory pre Ukrajinu.

Viac..  Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Azyl a migrácia: rozprava pred zasadnutím Európskej rady

Priority poslancov v oblasti migrácie a azylu pred mimoriadnym zasadnutím Európskej rady, ktoré je naplánované na 9. – 10. februára, budú predmetom stredajšej plenárnej rozpravy. Poslanci zhodnotia doterajší pokrok pri prerokúvaní legislatívnych návrhov, ktoré sú súčasťou Paktu o azyle a migrácii, diskutovať budú pravdepodobne aj o nedávno predloženej stratégii zameranej na zjednodušenie procesu návratu neúspešných žiadateľov o azyl a migrantov bez práva na zotrvanie v EÚ.

Reforma pravidiel politickej reklamy

Vyjednávacia pozícia Európskeho parlamentu pred rokovaniami s Radou (ministrov) EÚ o nových pravidlách týkajúcich sa politickej reklamy, ktorých cieľom je posilnenie transparentnosti európskych volieb a zvýšenie ich odolnosti pred zahraničným zasahovaním, bude predmetom plenárnej rozpravy v stredu a hlasovania vo štvrtok. Navrhovaný text požaduje, aby mali občania, novinári a zodpovedné orgány väčší prístup k informáciám, zakazuje poskytovateľom online reklamy využívať techniky mikrocielenia a zavádza ďalšie sankcie za porušenie pravidiel.

Situácia v Afganistane

Najnovší vývoj v Afganistane bude v stredu predmetom rozpravy poslancov so šéfom diplomacie EÚ Josepom Borrellom. Zákonodarcovia sa pravdepodobne zamerajú najmä na situáciu žien v krajine, ktorým boli odňaté ich základné ľudské práva a ktoré sú neustále vystavené hrozbe násilia.

Pranie špinavých peňazí: rozšírenie zoznamu vysokorizikových krajín

Parlament bude v stredu diskutovať so zástupcami Rady a Komisie o nedávnom rozhodnutí exekutívy EÚ doplniť zoznam vysokorizikových krajín z pohľadu prania špinavých peňazí a financovania terorizmu o Konžskú demokratickú republiku, Gibraltár, Mozambik, Tanzániu a Spojené arabské emiráty. Poslanci počas rozpravy pravdepodobne vyzvú na úpravu procesu aktualizácie tejto čiernej listiny tak, aby bol rýchlejší a dôveryhodnejší.

O mam

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Týždeň v EP: Sloboda médií, umelá inteligencia, Euro 7 či bezpečnosť hračiek a sankcie

Umelá inteligencia: Parlament prijme prelomový zákon Poslanci budú hlasovať o nových pravidlách, ktoré zabezpečia, aby …

Consent choices