Emily O’Reilly, európska ombudsmanka. PHOTO: European Union 2022 - Source : EP

Európska ombudsmanka žiada širšie právomoci

Úradu európskeho ombudsmana, ktorý dozerá na porušovanie pravidiel lobingu a správania sa europoslancov, treba poskytnúť právomoci a financie na uskutočňovanie nezávislých vyšetrovaní. Úrad na to upozornil v pondelok v súvislosti s nedávnym veľkým korupčným škandálom. Európska ombudsmanka Emily O’Reillyová, ktorá v mene 27 členov Európskej únie (EÚ) dozerá na monitorovanie administratívnych nedostatkov v Únii, uviedla, že „kriticky dôležitý je dôkladný a nezávislý dozor a vynucovanie existujúcich etických pravidiel“.

V decembri belgickí prokurátori obvinili štyroch ľudí z korupcie, prania špinavých peňazí a členstva v zločineckej organizácii za to, že údajne vzali peniaze od katarských a marockých predstaviteľov, aby ovplyvňovali rozhodovanie v Európskom parlamente (EP). K obvineným patria europoslankyňa, ktorá bola pred týmto krokom belgickej prokuratúry podpredsedníčkou Európskeho parlamentu, asistent z Európskeho parlamentu, osoba, ktorá bola členom EP, a osoba na poste šéfa charitatívnej organizácie. Prokuratúra chce aj zrušenie imunity pre ďalších dvoch členov EP a naznačuje, že by tiež mohli byť obvinení.

Viac..  Komisia podporí 170 nových projektov, mení reformný program členských štátov na konkrétne opatrenia

Šéfka Európskeho parlamentu Roberta Metsola tento mesiac zverejnila plán sprísnenia kontroly všetkých lobistov a vytvorenia verejného zoznamu všetkých stretnutí europoslancov s lobistami. Nové pravidlá by zároveň nedovoľovali, aby v prospech firiem a vlád lobovali bývalí europoslanci krátko po odchode zo svojej funkcie.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

benova

Monika Beňová: Európska ombudsmanka musí prispievať k zvyšovaniu kvality fungovania európskych inštitúcií

Záverečný deň tohto týždňového plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu bude venovaný aj správe o činnosti európskej ombudsmanky. …

Consent choices