Nemocnica, čakáreň, pacienti. PHOTO: © European Union 2021 - Source : EP

67 percent Slovákov si myslí, že najväčšiu podporu z Plánu obnovy pre Európu by malo dostať zdravie

Najväčšiu podporu z Plánu obnovy pre Európu, čiže NextGenerationEU, by mali dostať oblasti zamerané na zdravie. Myslí si to 67 percent Slovákov, ktorí tak odpovedali v prieskume Eurobarometra. Pre ďalších 47 percent je kľúčová podpora zamestnanosti a pracovných podmienok, necelých 40 percent uprednostňuje podporu energetiky, environmentálnych otázok a klimatickej zmeny. Aj v rámci Európskej únie (EÚ) si respondenti myslia, že najväčšiu podporu by mala dostať oblasť zdravia, konkrétne ide o 57 percent opýtaných. So 48 percentami nasleduje podpora energetiky, environmentálnych otázok a klimatickej zmeny, a to, že najväčšiu podporu by mala dostať podpora zamestnanosti a pracovných podmienok uviedlo 37 percent respondentov v EÚ 27.

Na Slovensku počulo o nástroji NextGenerationEU 30 percent respondentov, v rámci Európskej únie je to 33 percent. Zásadu solidarity tohto nástroja podporuje 71 percent Slovákov. V rámci EÚ 27 je podpora tejto zásady na úrovni 74 percent. V EÚ tiež 64 percent respondentov súhlasí s tým, že pre platby pre členské štáty z Mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti, ktorý je hlavným nástrojom NextGenerationEU, by malo byť podmienkou dosiahnutie dohodnutých reforiem a investícií. Na Slovensku s touto podmienkou súhlasí 57 percent opýtaných. Viac než 60 percent účastníkov Eurobarometra z EÚ 27 si myslí, že plán bude viesť k hospodárskemu rastu a tvorbe pracovných miest a 66 percent opýtaných je toho názoru, že tento nástroj bude mať pozitívny vplyv na budúce generácie.

Viac..  Tento týždeň v EP: Sto dní do európskych volieb, právny štát na Slovensku a colný kódex EÚ

Plán REPowerEU, ktorého cieľom je podpora členských štátov pri dosiahnutí väčšej energetickej nezávislosti od Ruska, má medzi respondentmi z EÚ podporu 75 percent. Podpora pre plán je na Slovensku o 20 percent nižšia, podporuje ho len 55 opýtaných.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Slovensko obdržalo už tretiu platbu z plánu obnovy za splnenie ďalších opatrení

Slovensko dnes za splnenie ďalších opatrení z plánu obnovy obdržalo už tretiu platbu, a to …

Consent choices