Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: FB M. Benova

M. Beňová: Vynaliezavosť páchateľov núti k posilňovaniu pravidiel proti praniu špinavých peňazí

Začiatok tohto týždňového plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu je venovaný aj téme ochrany finančného systému Európskej únie pred praním špinavých peňazí a súvisiacim zamedzením financovania terorizmu.

Ide o prípravu v poradí už šiestej smernice o boji proti praniu špinavých peňazí. K jej aktualizácii dochádza po piatich rokoch,“ priblížila poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Beňová. Dôvodmi pre navrhované úpravy sú technologické inovácie, pokračujúci rozvoj využívania virtuálnych mien, zvýšená integrácia finančných tokov na európskom vnútornom trhu, ako aj schopnosť skupín organizovaného zločinu a teroristických organizácií postupne prispôsobovať svoje fungovanie platným normám.

Samotná vynaliezavosť páchateľov trestnej činnosti a ich schopnosť nachádzať v existujúcom systéme medzery, jednoducho núti k pravidelnému posilňovaniu pravidiel,“ uviedla europoslankyňa. Znamená to napríklad, že hotovostné platby nebudú môcť presiahnuť čiastku 10 000 eur, obmedzí sa anonymita pri nákupe a predaji kryptomien, či sa zvýši kontrola pri obchodovaní so vzácnymi kovmi a drahokamami.

Viac..  Akt o digitálnych službách: usmernenie na zmiernenie systémových rizík vo voľbách online

Zefektívni sa tiež identifikácia rizikových tretích krajín a zároveň rozšíri spolupráca medzi členským štátmi navzájom. „Zrýchli sa vzájomná výmena informácií, posilnia sa právomoci orgánov dohľadu a zjednoduší zdieľanie overených postupov medzi finančnými spravodajskými jednotkami členských krajín,“ uzavrela Monika Beňová.

O mam

Odporúčame pozrieť

peniaze

EK zverejnila usmernenie o využívaní verejno-súkromných partnerstiev na predchádzanie praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu

Európska komisia (EK) zverejnila usmernenie o využívaní verejno-súkromných partnerstiev (PPP) na predchádzanie praniu špinavých peňazí …

Consent choices